Шри Ланка обяви неплатежоспособност по външния си дълг, се казва в съобщение на Министерството на финансите на страната, цитирано от Прайм. Уточнява се, че страната не плаща задълженията си за междинен период, в очакване на преструктуриране на тези задължения в съответствие с подкрепяната от Международния валутен фонд (МВФ) програма за икономически промени, съобщи финансовото министерство на страната.

"Шри Ланка имаше безупречна репутация при обслужването на външния си дълг от обявяване на независимостта си през 1948 година. Въпреки това, събитията напоследък, включително последствията от пандемията от Covid-19 и действията в Украйна, така подкопаха финансовото състояние на Шри Ланка, че по-нататъшното нормално обслужване на задълженията по външния държавен дълг стана невъзможно", се казва в изявление на финансовото министерството.

Ведомството отбелязва, че в края на миналия месец МВФ оцени размера на външния дълг на Шри Ланка като "неприемлив".

"Макар че правителството предприе извънредни стъпки в стремежа си да уреди целия си външен дълг, сега е ясно, че това вече е несъстоятелна политика и че ще е необходимо цялостно преструктуриране на тези задължения.

По този начин, финансовата политика на правителството на Шри Ланка сега се състои в това, да преустанови обслужването на всички външни дългове за известен период, в очакване на урегулирано и съгласувано преструктуриране на тези задължения, в съответствие с програмата за икономически промени, поддържана от МВФ", се казва в изявлението.

В страната има остър недостиг на храни и стоки от първа необходимост и горива, вкл. газ. Много райони на Шри Ланка са засегнати от чести прекъсвания на електрозахранването до 13 часа на денонощие, поради липса на валута за внос на горива.

Властите поеха контрола над доставките на храни в Шри Ланка

Властите поеха контрола над доставките на храни в Шри Ланка

Само за месец цените в южноазиатската икономика се повишиха с шест процента