Шри Ланка обяви извънредно положение в икономиката. Спадът на стойността на валутата на южноазиатската държава донесе повишение на цените на храните, предава BBC.

Властите съобщиха, че поемат контрола над доставките на основните храни, включително ориз и захар, и определиха таван на цените в опит да спрат повишаващата се инфлация.

През тази година местната рупия поевтиня с над 7,5 процента спрямо американския долар.

Властите назначиха бивш генерал от армията за комисар по жизненоважните услуги. Той ще има правомощията да конфискува стоки от търговците.

Решението дойде след значителен ръст на цените на основните храни като захар, лук и картофи. През магазините в страната има и дълги опашки заради недостиг на други стоки, включително газ за готвене.През август инфлацията се покачи с 6 процента спрямо юли, основно заради цените на храните.

Шри Ланка преминава през ръст на заразените с коронавирус, което удари по туризма - един от основните източници на чуждестранна валута. По-рано миналия месец тя стана първата страната в региона, която повиши лихвите в опит да подкрепи валутата си и да намали инфлационния натиск.