Обменният курс на израелската валута шекел падна с 4% от 7 октомври досега и премина прага от 4 шекела за долар, за първи път от 2015 г. насам. Освен това се стреми към нивото от 4,02 шекела за долар - след 10 дни битки в Ивицата Газа. Това съобщава вестник The Times of Israel.

Несигурността на инвеститорите относно очакваната продължителност и мащаб на военните действия нараства през последните дни, докато израелската армия се подготвя за наземната фаза на операцията за унищожаване на терористичните организации в Газа, отбелязва изданието.

Слабостта на израелската валутата идва, въпреки че Централната банка на Израел миналата седмица обяви план за намеса на валутния пазар, за да се опита да смекчи нестабилността на шекела - след като страната официално обяви "състояние на война". Като част от въпросната програма Централната банка може да продаде до 30 милиарда долара в чуждестранна валута, за да защити шекела от евентуален срив.

Планът също така беше въведен, за да "осигури необходимата ликвидност за да продължи правилно функциониране на финансовите пазари в страната", казаха преди дни от Банката на Израел.

За да стабилизира валутата -  Централната банка на Израел продава голяма част от златните резерви

За да стабилизира валутата - Централната банка на Израел продава голяма част от златните резерви

Курсът на шекела спрямо долара падна тази сутрин с 1,2%