Централната банка на Израел обяви програма за продажба на до 30 милиарда долара от своите златно-валутни резерви, за да намали нестабилността на обменния курс на израелската валута (шекел) и да осигури на финансовия пазар достатъчно ликвидност, за да работи нормално. Това се казва в изявление на Централната банка на страната, съобщи Интерфакс.

Освен продажбата на златно-валутни резерви, Централната банка ще предостави на пазара ликвидност чрез суапови сделки на обща стойност до 15 милиарда долара.

"Банката на Израел ще продължи да наблюдава промените в ситуацията, ще наблюдава всички пазари и при необходимост ще използва всички налични (финансови) инструменти", се отбелязва в изявлението.

Обменният курс на шекела спрямо щатския долар тази сутрин падна с 1,2% и се търгуваше на 3,896 шекела за $1.

Преди два дни от Ивицата Газа бяха нанесени ракетни удари по южните и централните райони на Израел. Десетки палестински бойци навлязоха от Ивицата Газа в Израел с камиони и парапланери.

Във връзка с мащабната атака на Хамас, израелските отбранителни сили обявиха началото на операция "Железни мечове". Израелските власти официално обявиха "състояние на война".

САЩ разреши на Израел да продаде на Германия системата за противоракетна отбрана Arrow 3

Израел ще сключи най-голямата отбранителна сделка в историята си ... с Германия

Какво представлява системата Arrow 3?