Израел съобщи, че Съединените щати са дали "зелена" светлина за продажбата на израелската система за противоракетна отбрана Arrow 3 на Германия, разчиствайки пътя за забележителна отбранителна сделка.

Според израелското министерство на отбраната споразумението за 3.5 милиарда долара ще бъде най-голямата отбранителна сделка на страната, правена някога.

Израелското правителство беше уведомено от Държавния департамент на САЩ в четвъртък, "че правителството на САЩ е одобрило искането на Израел Германия да закупи системата за противоракетна отбрана Arrow 3 от Израел", каза в изявление говорител на Министерството на отбраната.

Посланикът на Израел в Берлин Рон Просор нарече денят "исторически".

"За първи път израелска система ще защитава небето на Германия и Европа като цяло", публикува той в X, известен преди като Twitter.

Германският министър на отбраната Борис Писториус приветства решението на САЩ, като каза, че "проектът също така представлява символ на специалните германско-израелски отношения".

Проектът за доставка е от съществено значение за защитата на Германия от атаки с балистични ракети в бъдеще, каза той.

"Освен това, ние даваме принос в рамките на алианса НАТО. Искаме да интегрираме системата в противовъздушната отбрана на НАТО."

Одобрението на САЩ се разглежда като последното голямо препятствие пред историческата сделка между Германия и Израел. Преговорите за продажбата на отбранителната система Arrow 3, разработена съвместно от Израел и САЩ, започнаха след началото на войната на Русия срещу Украйна.

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

"Зелена" светлина от комисията по външни отношения на Сената на САЩ

Сега споразумението трябва да бъде подписано от министерствата на отбраната на двете страни и Israel Aerospace Industries, големият производител на космическа и авиационна техника в страната, се казва в изявлението.

Очаква се това да стане през следващите няколко дни или седмици, а церемонията е планирано да се проведе в Германия, каза Моше Пател, който отговаря за противоракетната отбрана в израелското министерство на отбраната.

За отбранителната система, която ще бъде доставена в Германия, ще бъде изградена напълно нова инфраструктура с нов персонал, каза Пател.

Първоначалната оперативна мощност на системата е планирана до 2025 г., с пълна оперативна мощност до 2030 г., каза той, добавяйки, че израелските военновъздушни сили ще бъдат включени в процеса.

Израелският министър на отбраната Йоел Галант говори за "значително решение, което ще допринесе за изграждането на силите и икономиката на Израел.

"Също така е особено важно за всеки евреин, че Германия купува израелска отбранителна система", каза той.

Председателят на комисията по отбрана на германския парламент Мари-Агнес Щрак-Цимерман каза, че е "много облекчена" от решението на САЩ да дадат зелена светлина на сделката.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота

"Това, което я прави специална, е, че това е първата антибалистична система, която може да се използва и в стратосферата, т.е. на надморска височина от 100 километра", каза Щрак-Цимерман пред dpa в четвъртък.

Комисиите по бюджет и отбрана на германския парламент гласуваха в подкрепа на покупката през юни.

Парите за покупката трябва да дойдат от 100 милиарда евро (108,7 милиарда долара) специален фонд за отбрана, приет от Германия малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Arrow 3 е оръжие от най-високо ниво на многостепенната система за противоракетна отбрана на Израел и може да унищожи атакуващи оръжия на височина над 100 километра. Системата се състои от команден пункт, радари, пускови установки и ракети.

По инициатива на Германия той ще стане част от европейската отбранителна система.

Този ход обаче не се гледа положително навсякъде в Европа

Президентът на Франция Еманюел Макрон наскоро отправи спешно предупреждение към европейските партньори да не купуват просто това, което е налично в момента.

За да се предотврати закупуването на безполезни системи от неевропейски производители, първо е необходим европейски стратегически дебат, каза той.

Според Макрон трябва да се има предвид, че всяко решение в полза на неевропейска система би имало отрицателно въздействие върху европейската индустрия и би могло да засегне стратегическия суверенитет на Европа.

Турската ракета Hisar-U ще бъде тествана в Черно море - с начална точка Одрин

Турция ще тества едно от най-мощните си оръжия в Черно море - началната точка е Одрин

Целта ще бъде ударена в 850-километрова радарна линия

Във всички ключови сегменти на противовъздушната отбрана има множество европейски решения, каза той.

Поръчката на Arrow 3 не отговаря на нито една от целите, поставени пред съюзниците в процеса на планиране на отбраната на НАТО, каза наскоро германският академик Лидия Вакс в анализ за Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността.

Единствената руска система, която прилича на балистична ракета със среден обсег, е ракетата "Киншал". В Украйна обаче е доказано, че може да бъде прихваната и от съществуващите отбранителни системи Patriot.