Гърция е една стъпка по-близо до закупуването на изтребителя Lockheed Martin F-35 Lightning II, след като бъдещата продажба беше одобрена от американския сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в сенатската комисия по външни отношения, съобщава Greek Reporter.

Припомняме, че през февруари председателят на комисията, американският сенатор Боб Менендес, одобри сделката. Освен това съпредседателят на републиканците Майкъл Маккол и Грегъри Мийкс, класираният демократ в комисията, също изразиха подкрепата си за нея.

След като вече са осигурени необходимите одобрения, следващата стъпка ще бъде правителството на САЩ да уведоми Конгреса за продажбата на F-35 на Гърция, като започне предписаната процедура за ратифициране на договора.

Гърция търси доставка на F-35

Гръцкото правителство очаква първите доставки на усъвършенстваните изтребители от 5-то поколение през 2028 г. и 2033 г., въпреки че САЩ все още не са написали официално писмо за приемане.

Гърция изпрати официално искане до САЩ за закупуване на двадесет произведени от Lockheed Martin изтребители F-35 миналата година. Гръцкото правителство за първи път сигнализира, че се интересува от програмата F-35 през януари 2021 г. Поради различни процедури процесът на възлагане на обществени поръчки е дълъг.

Grecian Delight подкрепя Гърция

След като приключи приспадането на SSI (сигурност, доставка, информация) от общата цена на самолетите, проектирани от САЩ, първоначалното плащане за доставката на изтребителите от пето поколение F-35 се очаква да бъде около 350 милиона евро.

По-рано тази година Турция, която беше отстранена от програмата F-35 след закупуването на руската ракетна система S-400, се оплака от предложената продажба на изтребители F-35 на Гърция. Въпреки че напоследък отношенията между Атина и Анкара се подобриха, през последните години двете страни бяха вкарани в интензивна игра на ръба на Егейско море.

Гърция и Турция са в противоречие относно обхвата на своите континентални шелфове и техните морски граници, факт, който възпрепятства всяко разширяване на Атина в нейните териториални води до 12 мили (19 км) в Егейско море.

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

В отговор на напрежението с Турция

Възможности

Според официалния уебсайт на Lockheed Martin за F-35, усъвършенстваният изтребител е "най-способното решение за гръцките военновъздушни сили".

"F-35 носи технологии от 5-то поколение, включително слабо забележим стелт с характеристики на изтребителя, синтез на сензори, операции с активирана мрежа и възможности за електронна война", обяснява уебсайтът.

Lockheed Martin заявява, че F-35 предоставя на Гърция най-рентабилното решение. От компанията подчертават, че 5-то поколение F-35 осигурява изключителна стойност, тъй като е най-способният самолет с най-ниски разходи за жизнения цикъл и предлага широки възможности.

Поддръжниците на поръчката подчертават, че Гърция може да спечели от значителни инвестиции, направени от настоящите потребители на F-35, както и спестявания в резултат на икономии от мащаба поради нарастващия брой нации, експлоатиращи F-35 в Европа и по света.

Преди година Гърция подписа споразумение за закупуване на три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale от Франция, за да увеличи въоръжените си сили в отговор на напрежението с Турция.

Изтребителите Rafale ще бъдат продадени на Гърция от Dassault Aviation и ще бъдат доставени през лятото на 2024 г., с което флотът на гръцките военновъздушни сили ще достигне 24 изтребители, се казва в изявление на френския производител на военни самолети.

F-35

Източник: iStock by Getty Images

F-35