Ракетата Hisar-U, вътрешно разработена система за противовъздушна отбрана с голям обсег, известна като едно от най-мощните оръжия в инвентара на турските въоръжени сили, се очаква да бъде тествана в зона от 850 километра в Черно море тази седмица. Tова съобщават местните медии, позовавайки се на съобщения на Министерството на отбраната.

Плановете са ракетата да бъде изстреляна от северозападната провинция Одрин и да удари цел в северния град Гиресун - в 850-километрова радарна линия.

Hisar (на турски: "крепост") е семейство ракетни системи земя-въздух с малък, среден и голям обсег. Ракетите са разработени от Roketsan, докато повечето сензори и електроника са разработени от Aselsan. Семейството ракети се състои от Hisar-А с малък обсег, Hisar-О със среден обсег, Hisar-U с голям обсег и системата за противовъздушна отбрана SİPER. 

История 

На 18 април 2007 г. турското правителство отправи покана до международни и местни отбранителни компании, с искане на предложения, които отговарят на изискванията за противовъздушна отбрана на ниска до средна надморска височина в рамките на Турция.

На 28 септември 2008 г. беше издадено последващо искане за предложения за директно придобиване на 18 системи и опции за до 27 допълнителни системи.

Кой липсва в класацията Топ 100 на отбранителните компании в света?

Кой липсва в класацията Топ 100 на отбранителните компании в света?

Фундаменталните промени в отбранителната индустрия

След първоначалните ракетни тестове, които бяха проведени за Hisar-А през 2013 г. и Hisar-О през 2014 г., системата влезе в производствена фаза.

Окончателният договор в крайна сметка беше възложен на Aselsan като главен изпълнител на 20 юни 2015 г. Други подизпълнители включват Tübitak Sage за бойна глава и батерия и Meteksan Savunma за връзка за данни. 

При тест на 7 декември 2017 г. за първи път беше извършена стрелба по стръмна траектория от системите Hisar, като същевременно успешно беше тествана и тяхната 360-градусова защита. Извършени са и летателни и балистични тестове. Успешно бяха извършени и изпитания на самолети-мишени, откриване и проследяване на цели, командване и управление на огъня и бомбени прицели със среден обсег.

През септември 2020 г. стана ясно, че подобрени версии на Hisar A и O като A+ и O+ са разработени след обратна връзка относно характеристиките на ракетите. Тогава стана още ясно, че ще бъде разработен вариант, който да запълни празнината между Hisar O и Hisar U.