През годините класациите Топ 100 на компаниите в отбранителната индустрия доказват фундаменталните промени в отбранителната индустрия. Сравнявайки списъците от 2010 г. до 2023 г., може да видим ръст на броя на китайски, турски и южнокорейски фирми. Те показват нарастващата значимост на информационните технологии като основни компоненти на отбранителната индустрия. Въпреки това повече от половината от най-влиятелните компании в отбранителната индустрия остават американски. 

Но една от най-забележителните характеристики на глобалната отбранителна индустрия, която не е толкова видима в класациите е възходът на частния капитал в отбранителния сектор.

Независимо дали се контролират от фирми с частен капитал или от цели фамилии, частните компании играят все по-видна роля в множество сектори на отбранителния пазар. Частните отбранителни фирми - за разлика от тези, които се търгуват публично или са държавна собственост бяха рядкост в отбранителния сектор.

Базираната във Вашингтон, окръг Колумбия Carlyle Group е пионер сред фирмите с частни капиталови инвестиции, след като придоби имоти, свързани с отбраната през 80-те години. След 2000-та година фирмите за частни капиталови инвестиции започнаха бързото си разширяване в много сектори на световната икономика, включително отбраната.

Защо много от тези играчи липсват в списъка Топ 100 на Defense News? Частните компании не са задължени от държавните регулатори да разкриват финансова информация, като приходи, марж или капиталови инвестиции.

Много частни фирми избират да запазят своите финансови показатели тайни. Тези, които се появяват в списъка - като Sierra Nevada Corp., класирана на 57-мо място в тазгодишното издание - го правят по свои собствени причини, като например информираност за марката. Присъствието на компании като ManTech, Amentum и Peraton показва, че някои собственици на частен капитал са готови да споделят поне някои подробности за размера на своите отбранителни операции.

Това означава, че много все по-известни играчи в глобалния отбранителен сектор отсъстват от списъка на Топ 100. Данните за договорите на Министерството на отбраната на САЩ обаче дават идея за предполагаемия мащаб на някои от липсващите компании (стойността на договора може да бъде заместител на приходите, но двата показателя не са равни):

Германия увеличава бюджета за отбрана с 10 милиарда евро през 2024-а година

Германия увеличава бюджета за отбрана с 10 милиарда евро през 2024-а година

Тази година министър на отбраната планира да похарчи 50 милиарда евро от редовния бюджет за отбран

Atlantic Diving Supply: Семейна собственост ADS е дистрибутор на тактическо оборудване за военни, правоприлагащи и спешни клиенти. ADS генерира над 3 милиарда долара договорна стойност от агенции на Министерството на отбраната в САЩ правителството за фискалната 2022 г., което предполага, че може да бъде в горната половина на Топ 100.

General Atomics: Производителят на дрона Reaper рядко разкрива финансовата си информация. Но през 22 финансова година на General Atomics бяха възложени договори на Министерството на отбраната на стойност над 2 милиарда долара. Това не включва потенциални класифицирани договори. Освен това General Atomics е изнесла Reaper за международни клиенти, което ще добави международни продажби към нейните приходи от отбрана.

SpaceX: Компанията е важен доставчик на космически изстрелвания за Министерството на отбраната и НАСА. През 22 финансова година SpaceX генерира близо 760 милиона долара в договорна стойност само от Министерството на отбраната. 

Cubic Corp.: Cubic беше класиран на 98-мо място във версията за 2021 г. на списъка Топ 100, с около 635 милиона долара приходи от отбрана през 20-та финансова година. Но след като Veritas я придоби през май 2021 г., фирмата спря публично да отчита финансова информация. 

Спешна нужда от отбрана: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона

Спешна нужда от отбрана: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона

След сделката за $345 милиона с Финландия

Защо частните инвеститори са привлечени от отбраната?

Фирмите в областта на отбраната обикновено не генерират маржове, много по-големи от ниските едноцифрени цифри, малка част от тези, които се наблюдават сред, да речем, търговски технологични фирми като Apple (43,3% брутен марж през 2022 г.) или Microsoft (68,4%).

Но отбранителните компании могат да бъдат ценни и по други начини. Пазарите на отбраната (и по-широко правителствените) предлагат ограничен риск: държавите, като клиенти обикновено плащат навреме, покриват повечето разходи за научноизследователска и развойна дейност и осигуряват стабилен паричен поток. Тази предвидимост и нисък риск могат да доведат до обща стойност за акционерите, която е много привлекателна.

Дания премахна "Великия молитвен ден", за да увеличи бюджета си за отбрана

Тази европейска държава премахна официален празник, за да увеличи бюджета си за отбрана

Отмяната ще осигури допълнителни 427 милиона долара

Частните инвеститори могат да бъдат привлечени към защита и по патриотични причини. Палмър Луки, основател на софтуерния интегратор за отбрана Anduril, каза пред The ​​New York Times през 2017 г., че "имаме нужда от нов вид отбранителна компания, която ще спести долари на данъкоплатците, като същевременно ще създаде превъзходна технология, за да осигури на нашите войски и граждани безопасност".

Тазгодишната класация Топ 100 на отбранителните компании в света ноже да видите ТУК.