Израел ще продаде на Гърция противотанкови ракети Spike в сделка на стойност $400 милиона, съобщи израелското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции. Новината идва само няколко дни след сделка с подобен размер за осигуряване на противовъздушна отбрана на новоприетия член на НАТО Финландия.

Spike е управляема противотанкова ракета, използвана от много страни от ЕС и НАТО, произведена от израелския държавен отбранителен изпълнител Rafael

"Ракетите Spike ще подсилят гръцката армия и очакваме по-нататъшно разширяване чрез стратегическо сътрудничество в близко бъдеще", заяви изпълнителният директор на Rafael Йоав Хар-Евен.

Япония купува стотици ракети "Томахоук" от САЩ

Япония купува стотици ракети "Томахоук" от САЩ

Въоръжените сили на страната трупат оръжие в мащаб, невиждан от 1945 г. насам

Министърът на отбраната на Израел подчерта, че споразумението засилва връзките между страните. Миналата седмица Израел обяви, че ще предостави усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана David's Sling на Финландия, след като тя официално се присъедини към НАТО на 4 април.

Финландия ще получи отбранителната система, предназначена за прихващане на балистични и крилати ракети в сделка за $345 милиона. Все още се изисква одобрение от САЩ, които участват в разработването на системата.

Присъединяването на Финландия, слагащо край на седем десетилетия военно необвързаност, почти удвоява дължината на границата, която НАТО споделя с Русия и укрепва източния й фланг на фона на войната в Украйна, която продължава без да се вижда разрешение за изход от кризата. 

Финландия коментира, че сделката с Израел значително ще повиши нейните военни способности, а Израел я нарече "качествен скок" в сътрудничеството в областта на отбраната между страните.

Дания премахна "Великия молитвен ден", за да увеличи бюджета си за отбрана

Тази европейска държава премахна официален празник, за да увеличи бюджета си за отбрана

Отмяната ще осигури допълнителни 427 милиона долара