Японското правителство планира да задели 1,6 млрд. долара за покупката на до 400 американски крилати ракети "Томахоук", съобщава телевизия NHK. Целта на поръчката е повишаване на способностите на въоръжените сили на страната за "ответен удар".

Япония засилва военните си способности в мащаб, невиждан от края на Втората световна война насам. Бюджетът за отбрана на страната беше увеличен с цели 25% тази година.

Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Двете сделки са на приблизително еднаква стойност

"Ройтерс" посочва, че с новите крилати ракети Токио ще може да респектира потенциален противник като Китай и да го откаже от идеята да напада страната. "Томахоук" може да се изстрелва от кораби и има радиус на поразяване от над 1000 км, което означава, че и цели във вътрешността на Китай могат да бъдат ударени.

Темата с покупката се превърна в сериозен политически въпрос в Япония. През миналата седмица опозицията поиска официално повече подробности за плановете на правителството. Конституционната демократическа партия поиска от управляващите и конкретни примери за ситуации, в които може да се наложи използването на ракетите. Правителството се въздържа от коментар с мотива, че въпросът засяга националната сигурност.

САЩ одобриха сделка за продажба на ракети на Кувейт за милиарди долари

САЩ одобриха сделка за продажба на ракети на Кувейт за милиарди долари

Какво включва сделката

Договорът за доставка трябва да бъде подписан след началото на следващата финансова година на 1 април.