Датският парламент гласува за премахване на пролетния официален празник, за да се увеличат разходите за отбрана.

Законодателите гласуваха с 95-68 гласа за премахване на Великия молитвен ден (на датски Store Bededag) - религиозен празник, който се отбелязва от 17-ти век.

Отмяната ще осигури допълнителни три милиарда крони (427 млн. долара), които ще бъдат използвани за бюджета за отбрана, съобщава правителството.

Срещу това решение обаче се обявиха опозиционни политици, профсъюзи и религиозни дейци.

В началото на месеца около 50 000 протестиращи се събраха пред парламента в Копенхаген, за да протестират срещу този план.

Германия увеличава бюджета за отбрана с 10 милиарда евро през 2024-а година

Германия увеличава бюджета за отбрана с 10 милиарда евро през 2024-а година

Тази година министър на отбраната планира да похарчи 50 милиарда евро от редовния бюджет за отбран

"Спрете крадеца", заяви Карстен Хонге, член на Социалистическата народна партия, по време на парламентарен дебат във вторник, по данни на Би Би Си.

"Правителството нарежда на хората да работят с един ден повече".

Въпреки това в парламента нямаше достатъчно опозиционни гласове, за да се свика референдум, отбелязва БГНЕС.

Датската правителствена коалиция заяви, че допълнителните пари са необходими, за да се повиши бюджетът за отбрана до целите на НАТО от 2% от БВП до 2030 г., вместо до 2033 г., както беше планирано по-рано. Тази промяна се дължи на нахлуването на Русия в Украйна, обосновават се от правителството.

Понастоящем хората в Дания имат до 11 официални празника.

Снимка 608562

Източник: iStock Images

"Не смятам, че е проблем да се наложи да се работи един допълнителен ден", заяви през януари министър-председателят Мете Фредериксен.

Какво е "Велик молитвен ден"?

"Великият молитвен ден" е християнски религиозен празник, който се отбелязва от 17 век в Дания.

Празникът се пада на четвъртия петък след Великден и първоначално е създаден, за да обедини няколко малки християнски празника.

Днес повечето датчани свързват Големия молитвен ден с горещи пшенични хлебчета (на датски: varme hveder). През последните години имигрантите възродиха Големия молитвен ден (или Национален молитвен ден) като ден на молитва за нацията и за мир в света и хора от различни църковни деноминации се събират, за да се молят заедно.

Снимка 608558

Източник: Lutheran Church

В миналото вечерта срещу празника църковните камбани известявали идването му. На самия Велик молитвен ден всякаква работа и търговия били забранени. Очаквало се хората да постят до края на църковните служби и да се въздържат от пътуване, игри и хазарт, както и от други видове "светска суета". Пекарите също нямали право да работят. Така че вместо да правят пресен хляб в петък, те започнали да пекат пшенични хлебчета в четвъртък. В наши дни печенето вече не е забранено на деня на Великата молитва, но все още остава обичайно да се ядат пшенични хлебчета предишната вечер.

Страната с най-многочислената армия в EС Франция увеличaва бюджета си за отбрана

Страната с най-многочислената армия в EС увеличaва бюджета си за отбрана

Планът идва почти година след като Русия нахлу в Украйна, което се превърна в най-голямата геополитическа заплаха за Западна Европа