Германия смята да увеличи бюджета си за отбрана с до 10 милиарда евро през следващата година, за да помогне за финансирането на допълнителни разходи, дошли, заради войната в Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за допълнителни средства във финансовия план за 2024 г., което би увеличило общо отпуснатите средства до 60 милиарда евро.

Финансовият министър Кристиан Линднер обаче едва ли ще се съгласи с цялата сума, която Писториус предлага според източниците.

Страната с най-многочислената армия в EС Франция увеличaва бюджета си за отбрана

Страната с най-многочислената армия в EС увеличaва бюджета си за отбрана

Планът идва почти година след като Русия нахлу в Украйна, което се превърна в най-голямата геополитическа заплаха за Западна Европа

Средствата ще бъдат в допълнение към финансирания от дълг специален фонд на стойност 100 милиарда евро, обявен от канцлера Олаф Шолц малко след руската инвазия, за финансиране на възстановяването на германската армия през следващите години.

По думите на Писториус членовете на НАТО трябва да харчат минимум 2% от БВП за отбрана - нещо, което Германия се стреми да постигне.

Тази година министър на отбраната планира да похарчи 50 милиарда евро от редовния бюджет за отбрана и да използва 8,5 милиарда евро от специалния фонд.

Освен това правителството ще използва около 2 милиарда евро от друг пакет за доставка на боеприпаси и друго военно оборудване за Украйна, като общите разходи за отбрана достигнат около 60 милиарда евро.

Според говорител на Шолц, канцлерът не планира да се намесва и ще остави преговорите за бюджета на министрите.