Безкасовите плащания вече станаха ежедневие в Русия. Ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина не можа да си спомни последния път, когато е плащала нещо с пари в брой.

"Що се отнася до парите, ... Помъчих се да си спомня последния път, когато използвах пари в брой, и не си спомних. Не мога да кажа. Разбира се, онлайн плащанията са вече ежедневие, стана много просто", каза тя, говорейки пред Junior PayTech Forum — 2021.

Набиулина добави, цитирана от 1prime.ru, че в много страни по света има тенденция за развитие на услугите за безкасово плащане, като в същото време използването на безкасовите средства се развива много бързо в Русия.

"Страната ни е една от най-динамичните по отношение на развитието на подобни услуги. Преди седем години, през 2013 г., 13% от нас са използвали безкасови средства за сетълменти, сега те са 70%. Малко страни са постигнали такъв напредък за такъв период на времето. ", - подчерта ръководителят на руската централната банка, добавяйки, че страната има огромен потенциал за развитие на такива услуги.

По-рано, Олга Скорогоботова, първият заместник-председател на Централната банка на Руската федерация, заяви , че цифровата рубла ще позволи да се проследят всички етапи на плащанията, извършени от началото до края. Според нея това е съвсем различно качество на плащанията от гледна точка на бюджетната сфера и социалните плащания, пише "Известия".

На 21 декември 2020 г. беше съобщено, че Централната банка вярва, че използването на цифровата рубла ще помогне за намаляване на разходите за обслужване на безкасови плащания и ще отвори нови възможности за създаване на цифрови услуги.