Биткойнът поевтиня под психологическата граница от 7 000 долара, което отключи по-нататъшното му поевтиняване до около 6 700 долара, където се търгува в момента най-голямата и стара криптовалута.

Въпреки сериозното поевтиняване на биткойна обаче, той все още регистрира повишение от над 80% от началото на годината и е един от най-печелившите класове активи. Според някои експерти, поевтиняването на криптовалутата се предопределя от "прибиране на печалби" от страна на инвеститорите в края на годината.

Цената на биткойн сега е по-ниска с над 1 500 долара спрямо преди месец, падайки от около 8 500 долара. В края на ноември търговците бяха свидетели на обърнат модел на главата и рамене, който обикновено се възприема като бичи сигнал. И макар цената да се покачи за кратко тогава, сега тя се насочва обратно на юг.

В резултат на това останалата част от пазара на криптовалути започва да върви също силно надолу. Цената на етериума загуби над девет процента вчера до 130 долара, като днес поевтиняването му продължи и вече се разменя при нива от около 120 долара.

Още по-големи са загубите при третата най-голяма криптовалута - рипълът. След като проби психологическата граница от 20 цента, рипълът продължи силно надолу и се разменя в момента при нива от около 18 цента за монета. Пазарната капитализация на рипъла вече е едва 8 милиарда долара, което е около 6% от капитализацията на биткойна.

Междувременно делът на биткойна в общата пазарна капитализация продължава да нараства, въпреки поевтиняването му. Той вече заема 67.6% от общата пазарна капитализация на всички криптовалути. Втората най-голяма дигитална валута е етериумът, а рипълът остава на трето място.

Лошото за биткойна може да не е свършило?!

Въпреки факта, че биткойнът остава над ключовите нива на подкрепа в диапазона от 6 000 долара - област от изключително значение по време на "мечия пазар" през 2018 г., действаща като ниво "всичко или нищо" за валутата, топ анализатор твърди, че болката все още не е приключила.

Биткойн все още има потенциал да падне с още 20%, според прогнозата на Джейкъб Кенфийлд, професионален търговец на криптовалути.

Кенфийлд отбеляза в социалните мрежи, че биткойнът най-вероятно ще отбележи намаление от 20% от сегашното си ниво на търговия до около 5 500 долара, тъй като там се крие 78.6-процентната Фибоначи корекция на ралито от дъното при 3 100 долара до върха при 14 000 долара.

Ето и какво написа Кенфийлд в социалната мрежа Twitter:

Джейкъб Кенфийлд

@JacobCanfield

Каква цена имате за таргет за дъното на този #bitcoin низходящ тренд?

Мисля, че бихме могли да видим 5500 долара, тъй като това е 78.6% от дъното до върха, но може да видим отскок или два между сега и това дъно.

Анализът на Кенфийлд, че биткойнът се насочваме към 5 500 долара, се потвърждава и от търговеца известен в социалните мрежи като CryptoBirb. Според него, биткойнът все още може да види един последен спад до 5 400 - 5 600.

Подобно поевтиняване, по-скоро би могло да потвърди възходящия тренд и тенденция. Такива междинни корекции са били наблюдавани в предишните пазарни цикли, при които биткойнтъ е ставал свидетел на краткосрочен мечи пазар и връщане към ключова подкрепа, само за да възобнови параболичния си възходящ тренд в последствие.