Недостигът на нови автомобили сваля цените на паладия и ги води към най-лошия месец от повече от пет години насам, пише The Wall Street Journal. Най-търгуваните фючърси върху цената на метала в Ню Йорк записаха спад от 18 процента през септември - напът към най-лошия месец от ноември 2015 г., по данни на FactSet. В сряда те се възстановиха със 7,5 процента до малко над $2 000 за тройунция.

Паладият се използва в каталитичните конвертори на бензиновите автомобили. Платината, която също намира място в тях, губи 1,3 процента този месец.

Кризата с чиповете: Почти 8 млн. автомобила няма да бъдат произведени заради недостига

Кризата с чиповете: Почти 8 млн. автомобила няма да бъдат произведени заради недостига

$210 млрд. ще загубят производителите, се посочва в доклад на AlixPartners

Именно недостигът на полупроводници носи спадовете в сравнително малкия пазар на паладия и платината, тъй като той ограничава производството на автомобили. "Ако не можеш да намериш чипове за новите автомобили, не се нуждаеш и от толкова паладий", посочва Боб Хаберкорн, старши пазарен стратег в RJO Futures.

Хеджфондовете и други спекулатори стават по-предпазливи. През седмицата от 14 септември "мечите" залози надхвърлят "бичите" за първи път от три години насам.

Някои инвеститори посочват, че разпродажбите на пазарите миналата седмица и притесненията относно възстановяването на икономиките допринасят за поевтиняването на металите, които имат индустриална употреба и са чувствителни на промени в икономическите прогнози.

По-силният долар също сваля цените, тъй като паладият се търгува в зелената валута и става по-скъп за чуждестранните инвеститори, когато курсът на долара се покачи. От началото на годината доларовият индекс бележи 4 процента ръст.