Централната банка на Полша даде пореден сигнал, че страната няма да бърза с приемането на еврото.

На конференция в сряда в своята реч гуверньорът на финансовата институция Адам Глапински беше посветена на темата "Полската злота означава силна полска икономика", съобщава Bloomberg.

Това не е първият път, в който той говори против идеята за бързо приемане на единната европейска валута. Но сега неговата теза идва на фона на натиска от страна на правителството злотата да бъде запазена докато растежът на местната икономика "не стигне тази на Германия".

Подобно на останалите страни от Източна Европа, присъединили се към Европейския съюз (ЕС) след 2004 година, Варшава също е поела ангажимента в бъдеще да приеме единната валута.

Пет от страните от региона вече го направиха, а България и Хърватия също правят стъпки към приемането в механизма ERM II. Полша, обаче, както Унгария и Чехия, не бърза.

Всъщност наистина злотата помогна на страната да задържи икономиката си в размер на 526 милиарда долара по време на годините на финансовата криза.

Полша казва "не" на еврото. Поне засега

Полша казва "не" на еврото. Поне засега

Управляващата партия настоява страната да изчака със стъпките към Еврозоната

"Ние казваме "не" на еврото, казваме "не" на европейските цени", коментира преди време лидерът на управляващата консервативна партия Ярослав Качински.

"Договорът за членство в Европейския съюз не определя датата за приемане на еврото. Някой ден ще се присъединим, но само когато нивото на богатството се доближи до нивото в Германия", заяви тогава той.

Настигането на най-голямата икономика в Европа обаче няма да е толкова лесно за страната. По думите на бившият управител на централната банка в Полша Ян Цекай полският брутен вътрешен продукт на глава от населението представлява над две трети на средния в ЕС. Той обаче също така е едва 25% от този на Германия.

Движейки се както досега, полската икономика ще може да настигне съседката си след 110 години.