Биткойнът се повиши до рекордно висока стойност след силен дебют на първия борсово търгуван фонд в Америка, базиран на фючърсите върху биткойн.

Най-голямата криптовалута поскъпна с 3,1% до 66 084 долара. За първи път криптовалутата надмина границата от 66 хил. долара. Предишния рекорд, поставен през април, беше 64 863 долара за брой. От началото на година цената на биткойн се е покачила с близо 130%.

През юни биткойн падна под 30 000 долара на фона на критиките за прекалената консумацията на енергия от биткойн мiньорите и рестрикциите от страна на китайското правителството за копачите на криптовалутата. По-късно започва да се възстановява отново.

Първият борсово търгуван фонд, свързан с биткойн, предизвика истински фурор с дебюта си на борсата в Ню Йорк. 24-те милиона изтъргувани акции в ETF на ProShares Bitcoin Strategy (борсов тикер BITO), за почти 1 милиард долара оборот, дадоха силен тласък на криптовалутата.

Bitcoin достигна петмесечен връх

Bitcoin достигна петмесечен връх

Въпреки че слезе от връха на търговията в Азия, цената му е нараснала с 16% само за последните 7 дни

Така, според Bloomberg, BITO става втория най-търгуван фонд за деня на дебюта си. Досега рекордът се държеше карбоновият фонд на BlackRock. Сред най-активните са дребните инвеститори. Във вторник BITO e била една от най-купуваните акции в платформата на Fidelity с над 8800 поръчки.

Междувременно ентусиазмът на Уолстрийт също се е увеличил. Bank of New York Mellon Corp., Goldman Sachs Group и Morgan Stanley са сред компаниите, предлагащи услуги, свързани с крипто.

Bitcoin достига $50 000 за първи път след въвеждането му като законно платежно средство в Ел Салвадор

Bitcoin достига $50 000 за първи път след въвеждането му като законно платежно средство в Ел Салвадор

Преди близо месец най-старата криптовалута се срина с цели 17% след експеримента на страната

Според инвестиционният директор на Soros Fund Management LLC Даун Фицпатрик, фирмата "притежава някои монети и криптовалутата е станала мейнстрийм".

Общата пазарна стойност на криптовалутите надвишава 2,5 трилиона долара.