Биткойнът се слезе леко надолу при азиатската търговия, след като достигна близо петмесечен връх на цена от 57 755 долара, предава Capital.com. Към обяд хонконгско време цената на най-известната криптовалута в света спадна до 56 880 щатски долара. Въпреки това, през последните 7 дни все пак тя отново е нараснала, този път с близо 16%, според данните на CoinMarketCap.Com.

Всичко това означава, че водещият цифров токен запазва пазарната си капитализация над 1 трилион долара. Това все още е малко по-малко от рекордно високо ниво на биткойна от 64 863 долара, което валутата достигна на 14 април.

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

Криптовалутите, моделирани след биткойн, се наричат колективно алткойни и често се опитват да се представят като модифицирани или подобрени версии на биткойн

Силното представяне на биткойна тези обаче дни не се отрази равномерно при останалите топ 10 криптовалути по пазарна капитализация.

Ethereum, XRP и Polkadot са нараснали съответно с 3,3%, 6,5% и 6,9% през последните 24 часа според CoinMarketCap, докато цените на Cardano, Solano и Binance Coin вървят надолу.

В неделя се появи новина, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е одобрила борсово търгуван фонд (ETF) въз основа на публично търгувани компании с експозиция към биткойни. Според коментара на анализатор пред Forbes - неотдавнашното увеличение на цената на биткойн се е случило, тъй като всички големи инвеститори се фокусират върху фючърси на биткойни. Освен това икономическата криза подсилва криптовалутата.

Повечето криптовалути ще се провалят, но биткойнът може би ще е тук завинаги

Повечето криптовалути ще се провалят, но биткойнът може би ще е тук завинаги

Това смята основателят на фонда за криптовалути Galaxy Digital

"Няма съмнение, че настроенията на инвеститорите се подхранват добре, тъй като през октомври е крайният срок, в който SEC ще трябва да вземе решение дали да одобри, отхвърли или забави действието по фючърсен биткойн", заяви пред Forbes Константин Анисимов - изпълнителен директор в CEX.IO.

Глобалната енергийна криза, недостига на храна и влошаването на икономическите условия вероятно ще принудят много хора да потърсят защита от класическите валути, твърдят все повече финансови експерти.

Биткойнът е нараснал с около 45% тази година и с близо 300% през последните 12 месеца, показва официалната справка в CoinDesk. А според защитниците на виртуалната валута, голяма част от фокуса върху биткойн манията е заради неговата основна технология.

"Всъщност, залагането на биткойни означава да вярвате в коренна промяна на начина, по който парите работят днес", подчертава собственикът на Galaxy Digital - Майк Новограц.

Пред CNN Business той коментира, че след 10 години цената на биткойна ще е над половин милион американски долара.