Биткойн не само е създател на тенденции, въвеждайки вълна от криптовалути, изградени върху децентрализирана "peer-to-peer" мрежа, но също така се превърна в фактически стандарт за криптовалутите, вдъхновявайки непрекъснато нарастващ легион от последователи и поддръжници.

Широко следената криптовалута е форма на цифров жетон или "монета", които съществуват в разпределена и децентрализирана книга, наречена блокчейн.

Освен това, полето на криптовалутите се е разширило драстично, откакто биткойнът беше пуснат преди повече от десетилетие, а следващият голям цифров знак може да бъде пуснат утре.

Биткойнът продължава да оглавява пакета от криптовалути по отношение на пазарната капитализация, потребителската база и популярността при дигиталните валути.

Други виртуални валути като Ethereum се използват за създаване на децентрализирани финансови системи за тези, които нямат достъп до традиционни финансови продукти.

Някои алткойни се одобряват, тъй като имат по-нови функции от биткойн, като например възможността да обработват повече транзакции в секунда или да използват различни алгоритми като доказателство за залог.

Какво представляват криптовалутите?

Преди да разгледаме по-отблизо някои от тези алтернативи на биткойн, нека се върнем назад и накратко да разгледаме какво се има предвид под термини като криптовалута и алткойн.

Широко дефинираната криптовалута е виртуални или цифрова валута под формата на жетони или "монети". Докато някои криптовалути са се впуснали във физическия свят с кредитни карти или други проекти, по -голямата част остават изцяло нематериални. "Крипто" в криптовалутите се отнася до сложна криптография, която позволява създаването и обработката на цифрови валути и техните транзакции в децентрализирани системи. Наред с тази важна "крипто" характеристика, общото при тези валути е ангажимент за децентрализация; криптовалутите обикновено се разработват като код от екипи, които изграждат механизми за емитиране (често, макар и не винаги, чрез процес, наречен "добив") и други контроли. Криптовалутите почти винаги са проектирани да бъдат свободни от държавни манипулации и контрол, въпреки че с нарастването на популярността, този основен аспект на индустрията е подложен на критики.

Криптовалутите, моделирани след биткойн, се наричат колективно алткойни и често се опитват да се представят като модифицирани или подобрени версии на биткойн.

Въпреки че някои от тези валути може да имат някои впечатляващи характеристики, които биткойнът няма, съвпадението с нивото на сигурност, което мрежите на биткойн постигат, все още не е постигнато от алткойните. По-долу ще разгледаме някои от най-важните цифрови валути, различни от биткойн.

Първо, обаче, едно предупреждение: Невъзможно е списък като този да бъде напълно изчерпателен. Една от причините за това е фактът, че към септември 2021 г. съществуват повече от 6500 криптовалути. Докато много от тях имат малко или никакво количество търгуван обем, някои се радват на огромна популярност сред посветените общности на поддръжници и инвеститори.

Освен това, полето на криптовалутите винаги се разширява и утре може да бъде пуснат следващият голям цифров знак. Докато биткойнът се смята широко за пионер в света на криптовалутите, анализаторите възприемат много подходи за оценка на жетони, различни от биткойна. Обичайно е например анализаторите да придават голямо значение на класирането на монети един спрямо друг по отношение на пазарната капитализация.

Това е взето предвид от класацията, направена от изданието Investopedia.

1.Ethereum (ETH)

Първата алтернатива на биткойн в списъка, Ethereum е децентрализирана софтуерна платформа, която позволява изграждането и изпълнението на интелигентни договори и децентрализирани приложения (dapps) без забавяне, измами, контрол или намеса от трета страна.

Целта зад Ethereum е да се създаде децентрализиран набор от финансови продукти, до които всеки по света може да има свободен достъп, независимо от националност, етническа принадлежност или вяра. Приложенията на Ethereum се изпълняват от Ether, неговият специфичен за платформата криптографски знак. Ether е като средство за движение в платформата Ethereum и се търси най-вече от разработчиците, които искат да разработват и пускат приложения в Ethereum, или сега, от инвеститорите, които искат да правят покупки на други цифрови валути, използвайки Ether.

Ether, пуснат през 2015 г., в момента е втората по големина цифрова валута по пазарна капитализация след биткойн, въпреки че изостава от доминиращата криптовалута със значителен марж. Търгувайки се на около 3600 долара за Ether към септември 2021 г., пазарната капитализация на криптовалутата е приблизително наполовина тази на биткойна.

През 2014 г. Ethereum стартира предварителна продажба на Ether, която получи огромен отговор; това помогна да се въведе Ether на първоначалното предлагане на монети (ICO). Според Ethereum, той може да се използва за "кодиране, децентрализация, сигурност и търговия с почти всичко." След атаката срещу децентрализираната автономна организация (DAO) през 2016 г. Ethereum беше разделен на Ethereum (ETH) и Ethereum Classic (ETC) ).

През 2021 г. Ethereum прехвърли своя консенсусен алгоритъм от доказателство за работа (PoW) към доказателство за залог (PoS) .Този ход има за цел да позволи на мрежата на Ethereum да работи сама с много по-малко енергия и подобрена скорост на транзакциите, както и за създаване на по-дефлационна икономическа среда. Доказателството за залог позволява на участниците в мрежата да "залагат" своя етер в мрежата. Този процес помага да се защити мрежата и да се обработят транзакциите, които се случват. Тези, които правят това, са възнаградени в Ether, подобно на сметка за лихва. Това е алтернатива на механизма за доказване на работа на биткойн, където миньорите се възнаграждават с повече биткойни за обработка на транзакции.

2. Litecoin (LTC) Litecoin

Лансирана през 2011 г., това беше сред първите криптовалути, следващи стъпките на биткойна. Той е създаден от Чарли Лий, завършил MIT и бивш инженер на Google. Litecoin се основава на глобална платежна мрежа с отворен код, която не се контролира от нито един централен орган и използва "scrypt" като доказателство за работа, което може да бъде декодирано с помощта на потребителски процесори. Въпреки че Litecoin е като Bitcoin в много отношения, той има по-бърз процент на генериране на блокове и следователно предлага по-бързо време за потвърждение на транзакциите.

Освен разработчиците, има все по-голям брой търговци, които приемат Litecoin. Към септември 2021 г. Litecoin има пазарна капитализация от 4 милиарда долара и стойност на токен от около 190 долара, което го прави шестнадесетата по големина криптовалута в света.

3. Cardano (ADA)

Cardano е криптовалута "доказателство за залог", създадена с изследователски подход от инженери, математици и експерти по криптография. Проектът е съоснован от Чарлз Хоскинсън, един от петте първоначални членове - основатели на Ethereum. След като имаше някои разногласия с посоката, в която пое Ethereum, той напусна и по-късно помогна за създаването на Cardano.

Екипът зад Cardano създаде своя блокчейн чрез обширни експерименти и рецензирани изследвания. Изследователите зад проекта са написали над 90 статии по блокчейн технологията по редица теми. Това изследване е гръбнакът на Cardano. Поради този строг процес, Cardano изглежда се откроява сред своите партньори с доказателство за залог, както и други големи криптовалути.

Cardano също е наречен "убиецът на Ethereum", тъй като се казва, че неговият блокчейн е способна на повече. Cardano има за цел да бъде световната финансова операционна система, като създава децентрализирани финансови продукти, подобни на Ethereum, както и предоставя решения за оперативна съвместимост на веригата. Към септември 2021 г. Cardano има третата по големина пазарна капитализация с близо 71 милиарда долара.

4.Polkadot (DOT)

Polkadot е уникална криптовалута с доказателство за залог, която има за цел да осигури оперативна съвместимост между другите блокчейн. Неговият протокол е проектиран да свързва разрешени и без разрешения блокчейни, за да позволи на системите да работят заедно под един покрив. Основният компонент на Polkadot е неговата релейна верига, която позволява оперативната съвместимост на различни мрежи. Той също така позволява "парачейн" или паралелни блокчейни със свои собствени токени за случаи на специфична употреба.

Там, където Polkadot се различава от Ethereum, е, че вместо да създават само децентрализирани приложения на Polkadot, разработчиците могат да създадат свой собствен блокчейн, като същевременно използват сигурността, която вече има веригата на Polkadot. С Ethereum разработчиците също могат да създават нови блокчейн, но трябва да създадат свои собствени мерки за сигурност, които могат да оставят нови и по-малки проекти отворени за атака, тъй като колкото по -голям е блокчейнът, толкова по-голяма е неговата сигурност.

Тази концепция в Polkadot е известна като споделена сигурност. Polkadot е създаден от Гавин Ууд, друг член на основните основатели на проекта Ethereum, които имат различни мнения за бъдещето на проекта. Към септември 2021 г. Polkadot има пазарна капитализация от приблизително 35 милиарда долара.

5.Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH) заема важно място в историята на алткойните, защото е един от най-ранните и най-успешните хард форкове на оригиналния биткойн. В света на криптовалутите се получава разклонение в резултат на дебати и спорове между разработчици и миньори. Поради децентрализирания характер на цифровите валути, големите промени в кода, лежащ в основата на жетона или монетата, трябва да бъдат направени при общ консенсус; механизмът за този процес варира в зависимост от конкретната криптовалута.

Когато различните фракции не могат да се споразумеят, понякога цифровата валута се разделя, като оригиналната верига остава вярна на първоначалния си код, а новата верига започва живота си като нова версия на предишната монета, допълнена с промени в нейния код. BCH започна живота си през август 2017 г. в резултат на едно от тези разделения. Дебатът, който доведе до създаването на BCH, беше свързан с въпроса за мащабируемостта; мрежата Bitcoin има ограничение за размера на блоковете: един мегабайт (MB).

BCH увеличава размера на блока от един MB на осем MB, като идеята е, че по-големите блокове могат да съдържат повече транзакции в тях и следователно скоростта на транзакцията ще бъде увеличена. Той също така прави други промени, включително премахването на протокола Segregated Witness което въздейства върху блоковото пространство. Към септември 2021 г. BCH има пазарна капитализация от около 12 милиарда долара.

6. Stellar (XLM)

Stellar е отворена блокчейн мрежа, предназначена да предоставя корпоративни решения чрез свързване на финансови институции за целите на големи транзакции. Огромни транзакции между банки и инвестиционни посредници - обикновено отнемащи няколко дни, включващи редица посредници и струващи доста пари - сега могат да се извършват почти мигновено без посредници и струват почти нищо на тези, които извършват сделката.

Докато Stellar се позиционира като корпоративен блокчейн за институционални транзакции, той все още е отворен блокчейн, който може да се използва от всеки. Системата позволява трансгранични транзакции между всякакви валути. Родната валута на Stellar е Lumens (XLM). Мрежата изисква потребителите да държат Lumens, за да могат да извършват транзакции в мрежата. Stellar е основан от Джед Маккейлъб, основател на Ripple Labs и разработчик на протокола Ripple.

7. Chainlink (LINK)

Chainlink е децентрализирана мрежа, която преодолява разликата между интелигентните договори, като тези в Ethereum, и данни извън него. Самите блокчейни нямат възможност да се свързват с външни приложения по надежден начин.

Децентрализацията на Chainlink позволява на интелигентните договори да комуникират с външни данни, така че договорите да могат да се изпълняват въз основа на данни, към които самият Ethereum не може да се свърже. Блогът на Chainlink описва редица случаи на използване на неговата система.

Един от многото случаи на употреба, би бил да се наблюдава водоснабдяването за замърсяване или незаконно отвеждане на вода, което се случва в определени градове. Могат да бъдат създадени сензори за наблюдение на корпоративно ниво, нивата на водата и нивата на местните водни обекти. Chainlink може да проследява тези данни и да ги подава директно в интелигентен договор. Интелигентният договор може да бъде създаден, за да изпълнява глоби, да пуска предупреждения за наводнения към градовете или да фактурира компании, използващи твърде много вода от града с входящите данни. Chainlink е разработен от Сергей Назаров заедно със Стив Елис. Към септември 2021 г. пазарната капитализация на Chainlink е 13.5 милиарда долара.

8.Binance Coin (BNB)

Binance Coin е помощна криптовалута, която работи като начин на плащане на таксите, свързани с търговията на борсата Binance. Тези, които използват жетона като платежно средство за размяна, могат да го търгуват с отстъпка. Блокчейнът на Binance Coin също е платформата, на която работи децентрализираната борса на Binance.

Борсата Binance е основана от Чангпенг Жао и е една от най-широко използваните борси в света въз основа на обеми на търговия. Binance Coin първоначално беше жетон ERC-20, който работеше на блокчейна на Ethereum. В крайна сметка той имаше свой собствен старт на основната мрежа. Мрежата използва консенсусен модел за доказване на залог. Към септември 2021 г. Binance Coin има пазарна капитализация от 71 милиарда долара.

9. Tether (USDT)

Tether беше една от първите и най-популярни от групата на така наречените стабилни монети, криптовалути, които имат за цел да привържат пазарната си стойност към валута или друга външна референтна точка, за да намалят променливостта. Тъй като повечето дигитални валути, дори големи като Bitcoin, преживяват чести периоди на драматична нестабилност, Tether и други стабилни монети се опитват да изгладят колебанията в цените, за да привлекат потребители, които иначе биха могли да бъдат предпазливи.

Цената на Tether е свързана директно с цената на щатския долар. Системата позволява на потребителите да извършват по-лесно преводи от други криптовалути обратно в щатски долари по-своевременно, отколкото реално конвертиране в нормална валута. Стартиран през 2014 г., Tether се описва като "платформа, поддържаща блокчейн, предназначена да улесни използването на фиатните валути по цифров начин."

Ефективно тази криптовалута позволява на хората да използват мрежа от блокчейн и свързаните с нея технологии за транзакции с традиционни валути, като същевременно свеждат до минимум променливостта и сложността, често свързани с цифровите валути. Към септември 2021 г. Tether е петата по големина криптовалута по пазарна капитализация, с обща пазарна капитализация от 68.3 милиарда долара.

10.Monero (XMR)

Monero е сигурна, частна и непроследима валута. Тази криптовалута с отворен код беше пусната през април 2014 г. и скоро събра голям интерес сред криптографската общност и ентусиастите. Разработването на тази криптовалута се основава изцяло на дарения и се управлява от общността.

Monero стартира със силен акцент върху децентрализацията и мащабируемостта и позволява пълна поверителност чрез използване на специална техника, наречена "пръстенови подписи".