Биткойнът определено е сред най-спорните инвестиции в историята и мненията за него за доста крайни. Попитайте скептик и той ще ви каже, че това е балон, който е на път да се спука. Попитайте фен на криптовалутата и той ще ви каже, че това е балон, но той ще се надува  завинаги. Това пише CNN Business, цитирайки мнението на Майк Новограц, който е основател и главен изпълнителен директор на криптофонда Galaxy Digital.

Той е и сред най-големите оптимисти относно потенциала и бъдещето на криптовалутите. По време на събитие, организирано от CNN Business, Новограц насърчи инвеститорите да се опитат да надникнат над ежедневните възходи и спадове на биткойна и да разгледат по-общата картина. 

Въвеждането на биткойн в Ел Салвадор предизвика големи протести

Въвеждането на биткойн в Ел Салвадор предизвика големи протести

Населението се страхува, че това действие ще доведе до инфлация и нестабилност

"Всички мании се случват около неща, които коренно променят начина ни на мислене. А биткойнът определено е мания", каза Новограц". Той е категоричен, че световните финанси ще бъдат нарушени от децентрализирани системи и това е въпрос на време.

Биткойнът е нараснал с около 45% тази година и близо 300% през последните 12 месеца, показва официалната справка в CoinDesk. А според защитниците на виртуалната валута, голяма част от фокуса върху биткойн манията е заради неговата основна технология.

"Всъщност, залагането на биткойни означава да вярвате в коренна промяна на начина, по който парите работят днес", подчертава собственикът на Galaxy Digital.

Според него цената на биткойна, която на 1 октомври 2021 г. достигна $47 800 за монета, ще струва повече от половин милион щатски долара след 10 години.

"Бих се обзаложил обаче, че 75% от останалите криптовалути ще се провалят през следващото десетилетие", добавя Новограц.

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

Криптовалутите, моделирани след биткойн, се наричат колективно алткойни и често се опитват да се представят като модифицирани или подобрени версии на биткойн

Регулацията

Въпреки че пространството на цифровата валута е изпълнено с много надежди, един тъмен облак продължава да виси над него: регулацията. Все още не е ясно именно кой регулаторен орган е предназначен да наблюдава криптопазара - отчасти защото още не е ясно дали криптовалутата е ценна книга или е валута. Тази седмица един друг известен фен на биткойна, ексцентричният милиардер Илон Мъск, призова американското правителство да не регулира пазара на криптовалути. Поне засега.

Илон Мъск призова американското правителство да не регулира пазара за криптовалути

Илон Мъск призова американското правителство да не регулира пазара за криптовалути

Според създателя на Tesla чрез намесата си правителствата забавят напредъка на криптовалутите