Първи протести избухнаха вчера по улиците на Ел Салвадор заради въвеждането на биткойн като законно платежно средство. Миналата седмица страната стана първата в глобален мащаб, която използва виртуалната валута като законно платежно средство, заедно с щатския долар.

Населенито се опасява, че това ще доведе до нестабилност и инфлация в бедната страна, но според президентът Наиб Букеле криптовалутата ще помогне на работещите в чужбина граждани на страната да изпращат пари на близките си.

Стигна се до по-сериозни действия, като протестиращи подпалиха току що инсталирана машина за биткойни.

Около 4500 души, които се включиха в протестите обвиняват президента, че използва авторитарни средства, за да затегне властта си, пише Reuters.

Властта готви повече от 200 промени в конституцията, включително премахване на забраната за преизбиране на президент.

Президентът Букеле затегна и контрола си върху съдебната система, която наскоро му позволи да се кандидатира за втори пореден мандат на фона на конституционните ограничения. Преди няколко седмици той уволнени съдиите от конституционния състав на Върховния съд и главния прокурор, заемащ поста тогава.

И все пак той има силна подкрепа в Ел Салвадор. Според проучване на вестник La Prensa Grafica одобрението за президента е 85,7%.