Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че правителството на САЩ трябва да избягва опитите си да регулира криптопазара, предават световните медии. Според милиардера, който е и един от най-големите привърженици на биткойна, чрез намесата си държавите забавят напредъка на този все по-важен пазар.

"Мисля, че не е възможно да се унищожи криптовалутата, но пък е възможно правителствата да забавят нейния напредък", каза Мъск в отговор на въпрос, отправен му от журналист на New York Times по време на конференция в Калифорния.

"Бих казал: Не правете нищо", допълни той.

Мъск натрупа състояние от $200 милиарда и отново е най-богатият човек в света

Мъск натрупа състояние от $200 милиарда и отново е най-богатият човек в света

Състоянието на Мъск е силно обвързано със собствеността му в Tesla и SpaceX

Припомняме, че в началото на тази година от Tesla заявиха, че са закупили биткойни на стойност 1,5 милиарда щатски долара. През второто тримесечие на 2021-а година стойността им нарасна до около $2,5 милиарда. След това, цената на биткойна спадна, заедно с останалите криптовалути.

Илон Мъск, който често изказва публично подкрепата си за различни криптовалути в Twitter, е възхитен от ролята на криптопазара за потенциалното намаляване на "грешките и латентността" в класическата парична система. Въпреки това признава, че дигиталните пари трябва да извървят още път.

Мъск: SpaceX притежава биткойни, аз също

Мъск: SpaceX притежава биткойни, аз също

Милиардерът призна, че когато цената на цифровата валута пада, той губи много пари

"Всъщност, не бих казал, че съм голям експерт по криптовалутите. Мисля, че в тях има стойност, но определено не нещо толкова значимо, като второто идване на Месията", подчерта милиардерът.

Мъск обърна внимание и на ролята на Китай в копаенето и регулирането на криптовалутите. Миналата седмица китайската централна банка определи още по-строги мерки, свързани с регулацията на криптопазара, включително нови системи за наблюдение на транзакции. Според Мъск "тежката ръка" на държавата вероятно е свързана до голяма степен със "значителните проблеми на производството на електроенергия в страната".

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Предложени промени в законодателството на Европейския съюз ще принудят компаниите, които прехвърлят криптоактиви, да събират подробности за получателите и подателите

Големи части от Китай се намират в енергийна криза като прекъсванията на електрозахранването са все по-чести. Илон Мъск твърди, че това е така, защото търсенето на електроенергия е много по-високо от очакваното. А криптодобивът може и  да играе сериозна роля в това.