Илън Мъск стана третият човек в света, който някога е притежавал състояние от над 200 милиарда долара. Това се случи в началото на седмицата след като акциите на компанията за електромобили Tesla нараснаха. Освен това Мъск отново зае трона на най-богатия човек в света според класацията на Forbes.

За първи път основателят на Amazon и "космическият съперник" на Мъск Джеф Безос, достигна състояние от 200 милиарда долара през август 2020 г. Примерът му последва и магнатът Бернард Арно, но за кратко миналия месец.

Акциите на компанията за електромобили Tesla продължиха четиримесечното рали, затваряйки при цена от над 791 долара вчера, което е най-високото ниво от февруари тази година. Мъск забогатя с 3,8 милиарда долара в понеделник, а богатството му беше на стойност 203,4 милиарда долара при затварянето на пазарите. Той надмина Безос, чието състояние се понижи с 1 милиард долара същия ден (до 197,7 милиарда долара) заради спад на акциите на Amazon с 0,6%.

Илън Мъск: Tesla вече има център за данни в Китай и това е важно за цялото общество

Илън Мъск: Tesla вече има център за данни в Китай и това е важно за цялото общество

Американският производител ще съхранява всички генерирани данни за бизнеса си в страната

Ексцентричният милиардер Мъск сега дори е по-богат, отколкото беше в най-добрите дни на Tesla-през януари. Тогава за кратко стана и най-богатият човек в света за първи път, когато делът му в Tesla се увеличи до около 53 милиарда долара. Мъск притежава повече от една пета от Tesla.

Както е известно състоянието на Мъск е силно обвързано със собствеността му в Tesla и SpaceX. Космическата компания беше оценена на 74 милиарда долара след кръг на финансиране през февруари.

След като миналата година обеща, че ще се откаже от почти всичките си лични притежания, като имоти, той продаде шест имения и сега живее в малка къща.

2020 година се оказа добра за Мъск. Акциите на Tesla скочиха с над 720% през миналата година, което помогна за увеличаване богатството на Мъск с повече от 125 млрд. долара за година. След като няколко дни през януари Мъск и Безос "спореха" за мястото на най -богатия човек в света, акциите на Tesla започнаха да намаляват. До април Мъск беше надминат и от Арно. Разместването на върха на класацията на милиардерите продължи миналия месец, когато Мъск отново стана вторият най-богат човек, изпреварвайки само Безос.

Миналия месец напрежението между Мъск и Безос, по отношение на космическата надпревара, прерасна в съдебен от Blue Origin срещу федералното правителство за оспорване на договор на НАСА за 2,9 милиарда долара, възложен на SpaceX.

Имало ли е в историята по-богати хора от Джеф Безос и Илон Мъск?

Имало ли е в историята по-богати хора от Джеф Безос и Илон Мъск?

И кои са те