Възможно е в скоро време Европейският съюз да принуди всички компании, които прехвърлят биткойн или други криптоактиви, да събират подробности за получателя и подателя, пише BBC. Това ще стане факт в случай, че бъдат гласувани нови промени в законодателството на ЕС, които са свързани с регулацията на криптовалутите.

От Европейската комисия заявиха, че по този начин криптоактивите ще станат по-проследими, което ще помогне за спиране на прането на пари и финансирането на тероризма. Новите регулации ще забранят и предоставянето на анонимни портфейли за крипто-активи.

Само 5% от всички биткойни са били изтъргувани за последната година

Само 5% от всички биткойни са били изтъргувани за последната година

Според JPMorgan

Представители на ЕК заявиха, че прехвърлянето на криптоактиви трябва да се подчинява на същите правила за борба със сенчестата икономика и изпирането на пари като класическите банкови преводи.

"Като имаме предвид, че прехвърлянето на виртуални активи е обект на сериозни рискове за пране на пари и финансиране на тероризъм, изглежда съвсем логично да се използва един и същ законодателен инструмент за справяне с тези проблеми", пише комисията в обосновката си за промените в законодателството.

Новите правила могат да отнемат 2 години преди да лязат в сила, но според финансовите експерти на ЕС това най-вероятно ще се случи. И тогава всички доставчици на услуги ще трябва да извършват надлежна проверка на своите клиенти.

Според предложенията, дадена компания, която прехвърля криптоактиви за свой клиент, ще бъде задължена да включва тяхното име, адрес, дата на раждане, номер на акаунт, както и името на получателя.

Експертът по криптовалути Дейвид Джерард, който е автор на бестселъра Attack of the 50 Foot Blockchain, коментира пред BBC, че "това реално ще бъде прилагане на съществуващите правила за криптоактиви, които просто не се спазват".

Финансистът подкрепя промените в европейското законодателство и казва, че "ако искаме да правим реални пари с биткойти, трябва да следваме и правилата за реалните пари".

За да станат законни, предложенията на ЕК ще се нуждаят от съгласието на държавите-членки и на Европейския парламент, но според различни коментатори, цитирани от световните медии, това ще се случи, защото усилията за регулация на криптовалутите са все по-големи в целия свят.

Войната на Китай с биткойна достигна ново ниво

Войната на Китай с биткойна достигна ново ниво

През юни в Китай имаше масови арести на хора, заподозрени в използването на криптовалути

Към днешна дата контролът върху виртуалните пари и в частност срещу биткойните е най-силен в Китай. Този месец Китайската централна банка затвори софтуерна фирма поради опасения за участие в транзакции с цифрова валута. В изявление, публикувано от трезора, институциите се предупреждават да не предоставят услуги, свързани с виртуалната валута, включително предоставяне на офис помещения или маркетинг услуги