В последния седмичен хит на JPMorgan за биткойн, банката прави интересен аргумент: биткойнът не е достатъчно ликвиден, за да бъде успешно приложен като законно платежно средство в Ел Салвадор, предаде Zero Hedge.

"Ежедневните разплащания в Ел Салвадор биха представлявала около 4% от скорошния обем на транзакциите по веригата и повече от 1% от общата стойност на токените, които са прехвърлени между портфейлите през последната година", се казва в доклада.

Така общият обем на изтъргуваните биткойни за последната година е под 5% от общия изкопан брой такива, ако не и по-малко. Обсъждайки дневните обеми на търговия с биткойн, JPM отбелязва, че голяма част от биткойните са затворени в неликвидни субекти (потъва ликвидност), "повече от 90% от тях не са сменяли ръцете си за повече от година", докато около 80% се държат от портфейли с лек оборот.

"Друг начин да го кажем: актив с пазарна капитализация от 600 милиарда долара има изтъргуван обем от само 30 милиарда долара. Което е забележително, тъй като означава, че нито един кит не е продавал биткойн, когато е достигнал рекордното си ниво от 65 000 долара. И ако не са продавали тогава, със сигурност няма да продават сега, когато това е половината от цената", посочват от Zero Hedge.

Това, повече от всичко друго, обяснява защо биткойн е толкова нестабилен: по-голямата част от биткойните са държани от сметки на китове, които рядко, ако някога търгуват, определителят на пределни цени на биткойн са странни партиди - взрив на търговия с фракции от биткойн, където инерцията в много случаи се запалва и увеличава.