Китайската централна банка затвори софтуерна фирма поради опасения за участие в транзакции с цифрова валута. В изявление, публикувано от трезора, институциите  се предупреждават да не предоставят услуги, свързани с виртуалната валута, включително предоставяне на офис помещения или маркетинг услуги, предава CNBC.

Централната банка разпореди закриването на софтуерната компания Beijing Qudao Cultural Development, защото участвала в предоставянето на софтуерни услуги за транзакции с криптовалута.

Търговията с криптовалути е забранена в Китай. През май страната забрани на финансовите институции и разплащателните компании да предоставят услуги, свързани с крипто. През юни в Китай имаше масови арести на хора, заподозрени в използването на криптовалути. Същият месец регулаторите засилиха натиска върху банките и бизнеса да спрат да предоставят подобни услуги, а Weibo, спря акаунти, свързани с крипто.

"Китайското правителство прави всичко възможно, за да гарантира, че биткойн и други криптовалути изчезват от китайските финансови системи и икономиката", каза Фред Тиел, изпълнителен директор на Marathon Digital Holdings и член на Bitcoin Mining Council.

Миналия месец стана ясно, че множество китайски компании за добив на криптовалути преместват операциите си в други страни на фона на по-строгите мерки от страната на Пекин по отношение на добива на криптовалути.

Компанията BIT Mining например вече е доставила 320 минни машини в съседката на Китай Казахстан. Очаква се да получи още 2600 машини за добив в страната до края на юни, а останалите машини ще бъдат изпратени в "задгранични центрове за данни през следващите тримесечия".

Друга компания, която се премества от Китай, за да избегне регулациите, е Canaan. Тя се занимава с производство на хардуер за крипто копаене, а в началото на юни съобщи, че е създала първия си чуждестранен център в Казахстан.

В Казахстан има по-либерално отношение към строителството, което е добре дошло за миньорите, които трябва да построят физически инсталации за кратък период от време.

Миналия месец биткойнът се срина след забраната за добив от страна на Китай в югозападната част на Съчуан.