Bank of England потвърди плановете се да пусне нови банкноти с номинал 50 фунта стерлинга, които ще станат последните от серията обновени купюри, изработени с полимерни материали.

В съобщението на британската централна банка не уточняват сроковете за появата на новата банкнота.

Отбелязва се само, че тя ще се появи след 20120 година, когато ще бъде пусната новата 20-фунтова банкнота. На нея е изобразен (освен, разбира се задължителния образ на действащия монарх) портретът на художника - маринист Уилям Търнър. Вече се появиха полимерните купюри с номинал 5 и 10 паунда.

Спират от обращение хартиените банкноти от 10 паунда

Спират от обращение хартиените банкноти от 10 паунда

След 1 март 2018-а ще се обменят само в Банката на Англия

Стана ясно, че скоро Банката на Англия ще започне да набира предложения за това, чий портрет да се сложи на новата 50-фунтова банкнота.

Материалът, от който са изработени новите 5 и 10 паунда предизвика голям скандал на Острова. Вегани и представители на някои религиозни групи призоваха централната банка да се откаже от тях, тъй като банкноти съдържат неголямо количество - 0,05%, твърди мазнини, получени от месни животински продукти.

Bank of England не се отказва от новите банкноти с животински мазнини

Bank of England не се отказва от новите банкноти с животински мазнини

Еколози искат промяна в начина за печатане на пластмасовите пари

Банката упорито подчертаваше, че полимерните купюри служат в паричния оборот 2,5 пъти по-дълго от традиционните хартиени банкноти, с което се нанася много по-малки щети на околната среда.