Девета поредна отрицателна сесия за най-популярната криптовалута в света. Само през този месец биткойнът вече загуби 30 процента от стойността си. Мечият пазар за биткойна навлезе в своята "най-тъмна и дълбока" фаза, като дори дългосрочните притежатели, които до сега издържаха на всякакъв натиск вече са поставени на сериозно изпитание, пише Bloomberg.

Такова мнение изразиха стратезите от Glassnode, които следят индикатор наричан реализирана цена, която представлява средната цена на покупка на всички биткойни в обращение.

Криптовалутата се търгува с около $1000 по-ниско от сегашната си реализирана цена от $23,430, според компанията. Биткойнът загуби до 5,2 процента до 20,833 в ранните часове на днешната търговска сесия в Лондон.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители

"Настоящият мечи пазар сега навлиза във фаза, която съвпада с най-дълбоките и най-тъмните фази на предишни подобни периоди", пишат криптоекспертите.

Наблюдателите на пазара се опитват да разберат кои групи инвеститори ще пострадат най-много през настоящата крипто зима. И тъй като биткойнът се движи около дъното от декември 2020 година, много по-нови участници вече са на загуба.

Междувременно, стратезите на UBS наблюдават миньорите на биткойн, чийто бизнес е под натиск поради високите енергийни разходи и ангажиментите за капиталови разходи, за потенциални признаци на капитулация, които също биха могли да окажат влияние върху цените.

Инвеститорите в дигитални активи бяха изплашени от криптоплатформата Celsius Network Ltd., която спря тегленията, замяната и преводите, въпреки че по-широкият пазар остава под натиск, след като данни от миналата седмица показаха, че основната инфлация е по-голяма от очакваното. Това означава, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще трябва да бъде агресивен в опитите си да охлади растящите цени.

"Биткойн се търгува като пени акция", каза в интервю Брайън Ник, главен инвестиционен стратег в Nuveen. "Има множество причини да смятаме, че след като започне да пада бързо, понижението може да продължи. Ако цената може да се промени с 20% за два дни, може да се промени с още 20% през следващите два дни."

Биткойн се срина под 23 000 долара след срив на две големи платформи

Инвеститорите в най-голямата криптовалута загубиха 18% от парите си само за ден

Най-голямата криптовалута падна на нивата от декември 2020 година