Очаквано след края на търговията във вторник американският пазар се "укичи" с дългоочакван нов рекорд - най-дългия период на подем в историята му или популярен още като бичи пазар.

Последният започва тогава, когато пазарът запише ръст от повече от 20% и се характеризира с оптимистично настроение при инвеститорите и търговците, очаквания за повишаване на цените и активна търговия.

Така след постигането на рекорда вчера американският пазар отчете общо 3453 дни на стабилен растеж на основния индекс S&P 500, чийто последен по-сериозен спад беше през март 2009 година.

Пазарите достигат най-дългия период на растеж в историята

Пазарите достигат най-дългия период на растеж в историята

От дъното през 2009 година S&P 500 се покачи с над 320 процента

Оттогава насам той е отчел над 320% ръст. Предишният такъв рекорд е постигнат между октомври 1990 и март 2000 година, пише сайтът Quartz.

Този успех говори и за нещо друго - че пазарът на най-голямата икономика в света вече е преминал през своя период на възстановяване от глобалната криза.

Една от компаниите, подкрепили най-много последните няколко дни на растеж за "Уолстрийт" е технологичният лидер Apple. Съвсем наскоро компанията успя да достигне капитализация от 1 трилион долара.

В същото време дружеството с най-голям ръст за целия период е дружеството с дейност в областта на медицината Abimed, чийто акции са поскъпнали с 6900% от март 2009 година.