Основният индекс Nikkei на Токийската фондова борса, който отразява цените на акциите на 225-те най-големи компании в Япония, се повиши с 28,2% за 2023 г., достигайки най-високото си ниво от 1989 г. насам.

По данни от последната търговска сесия за тази година, Nikkei достигна 33 464,17 пункта. В последния ден на работата на фондовата борсата за 2022 г., този показател беше 26 094,50 пункта. По-широкият индекс TOPIX, който отразява цените на акциите на всички компании в елитната част на фондовата борса, се повиши с 25% за годината, до 2366,39 пункта.

Последният път, когато Nikkei беше на толкова високо ниво, беше през 1989 г., преди в Япония да се "спука балонът" от надути цени на имоти и други активи, което доведе до продължителен застой на икономиката. В пика си през декември 1989 г., индексът Nikkei достига 38 957 пункта.

Япония е "на път" да загуби статута си на втори най-голям акционер в МВФ

Япония е "на път" да загуби статута си на втори най-голям акционер в МВФ

Първи са САЩ

Покачването на фондовия пазар в Япония до най-високото си ниво от 34 години насам, се дължи основно на притока на капитали от чуждестранни инвеститори, които са привлечени в Япония от ниските банкови лихви и прогнозите за излизане на икономиката на страната от състояние на дефлация.

Друг важен фактор за възхда на цените на акциите беше отслабването на националната валута. През есента йената падна до най-ниското си ниво от октомври 2022 г. и проби психологически важното ниво от 150 йени за $1. Към края на годината японската валута се засили до ниво от 141-142 йени за $1. В началото на 2021 г. 1 долар в Токио се разменяше за 104 йени.

Пониженият курс на йената се дължи, наред с други неща, и на продължаването на много "меката" парична политика на Японската централна банка, насочена към стимулиране на пазара и постигане на базова потребителска инфлация от 2%.

Икономиката на Япония регистрира значителен спад

Третата икономика в света регистрира значителен спад

Наблюдава се рязко влошаване на данните за БВП през третото тримесечие