Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония на годишна база през третото тримесечие е спаднал значително - с 2,9%, а не с 2,1%, както беше съобщено първоначално. Това е най-голямото свиване на третата в света икономика от второто тримесечие на 2020 г., когато беше разгара на пандемията от Covid.

И то при положение, че през второто тримесечие, според актуализираните данни, икономиката на Япония е отбелязала добър растеж - от 3,6%.

Икономиката на ЕС "замръзна"

Икономиката на ЕС "замръзна"

БВП на България отбеляза ръст, макар и не от високите в Европа

Свиването на БВП на Япония през третото тримесечие е неблагоприятен сигнал, но все още не означава, че икономиката на страната е в рецесия. Това би могло да стане, ако и за четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП на Япония регистрира спад на годишна база.

Освен това, икономиката на Япония се сви с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца, според окончателни данни, представени от правителството на страната.

Предварителните данни бяха за намаление на тримесечна база от 0,5%. Така сега БВП се понижи на тримесечна база за първи път от последното тримесечие на 2022 г.

Прогнозата на анализаторите не предвиждаше ревизия на първоначалните тримесечни данни, и то към влошаване, съобщава Trading Economics.

Япония предвижда вдигане на бюджета си за отбрана с 27%

Третата в света икономика предвижда вдигане на бюджета си за отбрана с 27%

Какви са основните "пера" в този бюджет

През второто тримесечие, според актуализираните данни, икономиката на страната е нараснала с 0,9%, а не с 1,1%, както показваха предварителните данни.

Потребителските разходи са намалели с 0,2% през третото тримесечие (първоначално данните не показваха промяна), а бизнес инвестициите са намалели с 0,4% (вместо първоначалното понижение с 0,6%). Обемът на държавните разходи нараства с 0,3%, както беше обявено по-рано.

Износът на Япония през третото тримесечие нараства с 0,4%, а вносът - с 0,8%.

Икономиката на Ирландия навлезе в рецесия

Икономиката на втората най-богата страна в света и в ЕС навлезе в рецесия

Спадът започна постепенно в началото на годината