Министерството на отбраната на Япония поиска рекордно висок бюджет за фискалната 2024 година (април 2024 г. - март 2025 г.) от почти 7,74 трилиона йени (около 53 милиарда долара), което е с над 27% повече от текущия бюджет за отбрана на страната. Това се посочва в документ, публикуван от ведомството. Ако се приеме, този бюджет би достигнал (почти) 2% от брутния вътрешен продукт на Япония.

По-конкретно, общият бюджет за отбрана предвижда отпускане на 755 милиарда йени (5,17 милиарда долара) за придобиване и разработка на ракети с голям обсег на действие. Предвижда се да започне разработването на японска ракета "въздух-въздух" за самолети изтребители от ново поколение и хиперзвукови ракети прихващачи, които Токио възнамерява да създаде в сътрудничество с Вашингтон.

За укрепване на сухопътните, морските и въздушните сили на страната, Министерството на отбраната на Япония смята да похарчи близо 1,38 трилиона йени (9,44 милиарда долара) през следващата година. Става въпрос за закупуване на танкове, създаване на нови разрушители, способни да носят ракети с голям обсег, както и създаване на ескадрила от съвременни изтребители F 35B.

Освен това, би трябвало да бъдат отделени и 379,7 милиарда йени (2,5 милиарда долара) за строителство на два кораба, оборудвани със системата за противоракетна отбрана Aegis.

В предложението на японското Министерство на отбраната се съдържат и искания за средства за разработване на системи за киберсигурност, създаване на разузнавателни спътници, изследвания в областта на лазерите и микровълните.

Едни от най-големите в света доставчици на оръжие местят (част от) бизнеса си в Япония

Едни от най-големите в света доставчици на оръжие местят (част от) бизнеса си в Япония

А Министерството на отбраната на страната се готви да поиска рекорден бюджет