Едни от най-големите доставчици на оръжие в света масово преместват своя (азиатски) бизнес в Япония. Това става на фона на подготовката на Токио да увеличи бюджета си за отбрана, съобщи вчера авторитетното бизнес издание Nikkei Asia.

По-конкретно, британската компания BAE Systems смята до края на годината да прехвърли надзора на своите операции в Азия от Малайзия към японски си офис.

Базираната в Лондон компания играе основна роля в Global Combat Air Program (GCAP), създадена от Япония, Великобритания и Италия за съвместно разработване на реактивен изтребител от следващо поколение. Тя ще засили сътрудничеството си с японската Mitsubishi Heavy Industries и други компании, участващи в тристранния проект. След като прехвърли надзорните си функции за азиатския пазар, BAE ще увеличи броя на служителите в японското дъщерно дружество.

Американската компания Lockheed Martin вече премести азиатската си централа от Сингапур в Япония. Преди това ръководеше операциите в страни от Югоизточна Азия - които са изложени на чести въоръжени конфликти - от Сингапур, където английският е един от официалните езици.

Lockheed Martin отдавна поддържа тесни връзки с Япония чрез такива сделки, като доставката на системата за противоракетна отбрана земя-въздух Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) и изтребителя стелт F-35. От Япония американската компания, също ще контролира операциите си в Южна Корея, Тайван и други пазари.

Американската корпорация Lockheed Martin планира да построи завод за спътници във Великобритания

Американската корпорация Lockheed Martin планира да построи завод за спътници във Великобритания

Проектът е във връзка с военна програма Skynet

А френската компания Thales си партнира с японската Mitsubishi при разработването и производството на детектори за мини. В търсене на бизнес партньори, Thales в момента укрепва отношенията си със съществуващи партньори, коментира старши изпълнителният вицепрезидент Паскал Сурис.

Изданието отбелязва, че такъв приток на отбранителни компании от други страни обаче може да нанесе големи финансови щети на местните производители от сектора, които едва се "стигат до "нулата", т.е. работят почти без печалба.

А наскоро известната японска информационна агенция Kyodo съобщи, че японското министерство на отбраната може да поиска за фискалната 2024 година рекорден бюджет за отбрана, в размер на 7 трилиона йени (почти 49 милиарда долара). Бюджетът за отбрана на Япония през 2022 г. беше 10-ият по големина в света и представляваше 2% от световните военни бюджети, по данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Освен това, наскоро Япония разшири списъка на разрешената за износ военна техника. Според публикацията, тези действия на властите са във връзка с влошаващата се ситуация със сигурността в Източна Азия.

А в своя годишен доклад Министерството на отбраната на Япония посочва, че Русия сега е "единствената и непосредствена заплаха" за сигурността на Европа. Токио е загрижен заради "външните дейности на Русия, нейните военни тенденции и стратегически ангажименти с Китай".

Освен това, предизвиква тревога нарастващата активност на Москва на Курилските острови. Министерството на отбраната на Япония е недоволно от разполагането на руска военна техника на островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, които Токио нарича свои "северни територии".

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

„Тласъкът“ за това е войната в Украйна