За първи път от 30 години Япония може да загуби мястото си на втория най-голям акционер в Международния валутен фонд (МВФ) след реформа на съответните квоти, съобщи японската информационна агенция Kyodo. Както е известно, най-голям акционер във финансовата организация е САЩ.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш наскоро призова за структурни реформи на международната финансова архитектура, включително разширяване на представителството на развиващите се страни в ръководството на Световната банка и МВФ.

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Сред тях е и петата по население страна в света

Квотата в МВФ определя размера на финансовата вноска на дадена страна, а също така до голяма степен определя нейните права на глас. Япония може - в резултат на решенията за увеличаване на капитала на МВФ - да се премести от второ на четвърто място, отстъпвайки на Китай и Германия.

Япония, според Kyodo, настоява за запазване на текущия "рейтинг" на акционерите на МВФ. САЩ също се опитват да предотвратят нарастващото влияние на Китай и затова призовават за увеличаване на капитала на МВФ, без да се променя съотношението на дяловете на акционерите, пише още Kyodo.

Япония предвижда вдигане на бюджета си за отбрана с 27%

Третата в света икономика предвижда вдигане на бюджета си за отбрана с 27%

Какви са основните "пера" в този бюджет