Социалната мрежа Facebook е платила корпоративен данък в размер на 4,16 милиона паунда във Великобритания за последната година, заради разрастване на бизнеса си в страната.

Това е огромен размер в сравнение със скромната сума от 4327 паунда налог, изплатен през 2014 година, пише BBC.

Пред последните години от Европейския съюз (ЕС) обвиняват технологичните гиганти в избягване на плащането на данъци в страните членки. В края на август Европейската комисия (ЕК) наложи глоба от рекордните 13 милиарда евро на Apple заради подобни обвинения.

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Ето поради какви причини

Въпреки огромния скок в сумата на Facebook за миналата година, критиците на корпорацията посочват, че тези разходи ще бъдат компенсирани от данъчен кредит от 11 милиона паунда, който предстои да получи тя.

От ръководството на социалната мрежа посочват, че са “горди” от разрастването на бизнеса си на Острова. Към 31 декември 2015 година компанията отчете облагаема печалба от около 20 милиона паунда. Заедно с това през предходната година оборотът се е удвоил до 210 милиона паунда.

От април продажбите на мобилни реклами на най-големите клиенти на Facebook започнаха да минават през подразделението на корпорацията в Ирландия. В резултат на това и корпоративният данък, изплащан във Великобритания, е нараснал до няколко милиона паунда.