Цената на паладия достигна рекордните $1 900 за унция, а платината също поскъпна, след като южноафриканските добивни компании спряха дейност заради прекъсване на тока, пише Bloomberg.

Южна Африка е най-големият производител на платина в света и номер две в доставките на паладий. Вече шест дни в страната има проблем с електроподаването. Държавната ютилити компания Eskom Holdings SOC изпитва проблеми с няколко централи, а тежките дъждове са намокрили въглищата, използвани за генериране на електричество.

Оле Хансен от Saxo Bank предвижда, че паладият "може да спре при $1 900 заради техническа съпротива, но като цяло цената може да се повиши".

Платината поскъпна с 0,7 процента до $901,98, а паладият с 0,6 процента до $1 8903,85. Цените се покачват вече 13 поредни дни, най-дългият период от 2014 г. насам. В същото време златото поскъпна с 0,4 процента днес, достигайки $1 467,29.

През последните две години паладият достигна нови рекордни върхове заради ограничените доставки и по-високото търсене на метала, който се използва в катализаторите на автомобилите. Само през тази година цените се покачиха с 50 процента.

За самите производители поскъпването не е чак толкова проблем, тъй като общата стойност на паладия е малка в сравнение с общите разходи по производството на един автомобил.

Според Citigroup паладият ще достигне $2 500 до средата на 2020 г. заради постоянен дефицит в предлагането.

Анализаторите са по-песимистично настроени за платината, тъй като тя се използва в катализаторите на дизеловите автомобили, чиито продажби намаляват. Цената на метала се покачи с 13 процента от началото на годината.