В хода на валутната търговия в сряда сутринта щетският долар се покачва спрямо еврото и леко намалява по отношение на йената и лирата стерлинг. "Зелените" пари поскъпнаха предния ден заради търсенето на защитни активи на фона на опасенията за перспективите пред световната икономика.

Във вторник еврото поевтиня с около 0,6% след речта на ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Говорейки на форум в португалския град Синтра, Лагард потвърди, че регулаторът възнамерява да повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта през юли. В същото време тя подчерта, че ЕЦБ е готова за по-рязко затягане на политиката за ограничаване на инфлацията, ако е необходимо.

Някои азиатски валути може да покажат отрицателна динамика в сряда, тъй като спадът на американските борсови индекси предния ден може да предизвика нов скок в търсенето на активи за убежище, каза София Нгуен, анализатор в MUFG Bank.

Днес към 10:15 часа българсско време общата европейска валута се понижава спрямо долара с 0,17% - до $1,0506 задено евро в сравнение с $1,0519 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Американската валута поевтинява по тоншение на японската с 0,03% до 136,09 йени за долар срещу 136,14 йени за долар предния ден.

Пазарната цена на британския паунд спрямо долара днес сутринта се повиши до $1,2191 за паунд от $1,2184 за паунд в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), е стабилен по време на сутрешната търговия в сряда. По-широкият индекс на долара WSJ губи около 0,03%.