Доларът поевтинява спрямо еврото и паунда, стабилен е към йената в началото на валутната търговия в петък.

Централно събитие за пазарите остават търговските преговори между САЩ и Китай, които започнаха вчера във Вашингтон. Първоначалните песимистични сигнали за спънки в разговорите бяха заменени от оптимизъм и надежда за прогрес при разрешаването на търговските конфликти.

От разписанието на мероприятията, публикувано от Белия дом, стана ясно, че президентът Доналд Тръмп ще се срещне в петък вечерта с зам.-председателят на Държавния съвет на Китай Лю Хъ. По-рано медиите писаха, че преговорите са в задънена улица и китайската делегация може да напусне Вашингтон по-рано от предвиденото.

Заедно с това се появи информация, че Пекин е готов на частично търговско споразумение при условие, че САЩ отложат въвеждането на новите мита, които трябва да влязат в сила в края на този месец и през декември. В замяна на това, Пекин е готов да направи някои отстъпки и да увеличи закупуването на селскостопанска продукция от САЩ.

Публикуваните в петък данни показват ръст с минимален за 3 години темп на потребителските цени в Германия през септември.

В същото време фунтът стерлинг поскъпва спрямо долара и е стабилен към еврото. Трейдърите следят ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС, насрочено за 31 октомври. Британският премиер Борси Джонсън и външният министър на Ирландия Лео Варадкар са убедени, че има възможност да се постигне споразумение по Brexit, и смятат че това би служило на интересите на всички страни по процеса. В съвместно заявление двата политици отбелязват, че "съществува път за постигане на споразумение".

Британската валута днес сутринта поскъпва по отношение на американската с 0,1% - до $1,2455 за паунд при курс $1,2443 за паунд в предишния работен ден. Фунтът стерлинг се търгува на ниво 1,1300 евро както и при закриването на сесията в четвъртък.

Общата валута също се покачва към американската с 0,14% - до $1,1020 за едно евро против $1,1005 за евро в края на търговията вчера.

Стойността на европейските пари се вдига към японските с 0,15% - до 119,01 йени за евро в сравнение с 118,83 йени за евро в четвъртък.

Днес за един долар на пазара дават 107,99 йени при курс 107,98 йени при закриване на търговията вчера.