В хода на борсовата търговия в четвъртък сутринта щатският долар расте спрямо повечето валути, но премина към лек спад по отношение на китайския юан. Лирата стерлинг отново спада поради подновените опасения за британския бюджетен дефицит на фона на обявените данъчни съкращения.

Преди това британската валута поскъпна след изявленията на Bank of England за намерението си да започне да изкупува дългосрочни държавни облигации в неограничени количества, за да стабилизира пазара, но покачването беше краткотрайно.

По-рано тази седмица паундът удари ново историческо дъно спрямо долара, а спадът му от началото на месеца може да бъде рекорд от юни 2016 г., когато британците гласуваха да напуснат Европейския съюз.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,65% - до 0,9647 долара за едно евро в сравнение с 0,9735 долара за евро при затварянето на сесията в сряда.

Курсът на американската валута по отношение на японската се повишава с 0,15% и възлиза на 144,67 йени за едни долар спрямо 144,16 йени за долар предишния ден.

Британският паунд днес сутринта падна с 0,41% до $1,0788 за една лира в сравнение с $1,0889 за лира в края на търговията в сряда.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се повиши с 0,85%, а по-широкият WSJ Dollar - с 0,6% .

Междувременно китайският юан се покачва спрямо долара за първи път от девет валутни сесии. "Зелените" пари поевтиняха спрямо юана, търгуван в континентален Китай, с 0,05% - до 7,1969 юана за едни долар при 7,2005 юана за долар в края на предходната сесия.

Китайската народна банка пусна изявление снощи, в което предупреди спекулантите, че определено ще загубят пари в дългосрочен план, ако заложат на отслабващ юан, и призова ключови играчи на пазара да "защитят авторитета на референтния валутан курс."

Юанът в континенталната част падна с около 4% от началото на месеца, а в сряда достигна ново дъно от 2008 г. Междувременно офшорният юан, търгуван в Хонконг, падна до най-ниското си ниво от въвеждането на отделна система за търговия през 2010 година.