Въпреки преобладаващите схващания за хаос и мрачните прогнози за паунда, има вероятност той да спечели повече от 8% тази година - ако Великобритания и Европейският съюз се разделят по приятелски начин, според проучване на Reuters сред валутни стратези.

Паундът в голяма степен игнорира икономическите данни и въпреки тях се движи непредсказуемо при всяка новина, свързана с оттеглянето на Великобритания от ЕС след по-малко от три месеца.

Въпреки че валутата започна годината с известна увереност, това до голяма степен се дължи на слабостта на долара. Представянето ѝ спрямо еврото е по-скромно.

Остава малко време, а процесът на Брекзит остава неясен. Очаква се британските депутати да гласуват следващата седмица срещу споразумението, което министър-председателят Тереза ​​Май постигна с ЕС през ноември.

Правителството на Май претърпя поражение в парламента във вторник, когато депутатите, които се противопоставят на напускането на ЕС без споразумение, спечелиха гласуване, което създаде ново опасновст за Брекзит без сделка.

В сряда Мей не успя да спечели на своя страна пробританската Демократична юнионистка партия (ДЮП) , която подкрепя нейното правителство и след това загуби гласуване, което означава, че има по-кратък период от време, за да излезе с алтернативен план, ако загуби следващата седмица.

Според проучване на Ройтерс паундът ще се повиши с около 5,5% в случай на благоприятна раздяла, но ще падне над 6%, ако има "твърд" Брекзит.

Колко може да поскъпне паундът, ако Лондон даде своето "да" по сделката за "Брекзит"

Колко може да поскъпне паундът, ако Лондон даде своето "да" по сделката за "Брекзит"

Мнението на експерти

Все пак, има само  25% вероятност от безредие след раздялата, прогнозира информационната агенция през миналия месец. Почти 90% от анкетираните икономисти очакват сделка за свободна търговия между двете страни.

Тези икономисти също така очакват Банката на Англия да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта до 1,0% през април, което ще подкрепи валутата.

Продължаващите съмнения за здравето на двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай - както и търговската война между тях, която вреди на растежа, повдигнаха въпроси за това колко високи ще бъдат лихвите в САЩ тази година.

Ралито на долара до голяма степен е приключило, според около две трети от валутните стратези, анкетирани от информационната агенция. Те заявяват, че намалените очаквания за повишаване на лихвения процент намаляват силата на долара.

В сряда паундът се покачи до 1,28 долара, след като новините, че Мей се опитва да спечели Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) в решаващия вот за следващата седмица, но той падна, когато тя не успя.

Паундът също скочи във вторник след съобщения, че британски и европейски представители обсъждат възможността за удължаване на официалния процес на излизането от ЕС на фона на опасенията, че сделката няма да бъде одобрена до 29 март.

След месец паундът ще бъде около нивата от сряда, като се търгува на ниво 1,27 долара. Когато Великобритания и ЕС се разделят, той ще се засили до 1,30 долара. До средата на годината той ще се покачи до 1,32 долара и в края на годината ще бъде с 8% по-висок при курс 1,38 долара за паунд.

Въпреки това, 12-месечната средна прогноза е все още по-ниска от $1,50 за фунт, която се очертаваше преди референдума за напускане на ЕС през юни 2016 г. Само трима от 66-те анализатори с 12-месечни прогнози очакват паундът да се засили повече от тези нива.

Подчертавайки несигурността около бъдещето на паунда, 12-месечната прогноза варира от 1,22 долара до 1,59 долара за един фунт стерлинг.

Срещу еврото паундът ще постигне скромни печалби. В сряда общата валута струваше около 90,0 пенса. За следващите шест месеца прогнозите са за курс 87.0, а за  годината 86.5 пенса за едно евро.