Bank of England - централната банка на Великобритания остави без промяна основната лихва в рекордно ниското ниво от 0,25%. Но в същото време сигнализира, че нейното първо повишаване изглеждане не е твърде далеч, като един от централните банкери дори гласува на днешното заседание за вдигането ѝ с 25 базисни пункта.

Потвърден бе обемът на програмата за изкупуването на активи от пазар в размер на 435 милиарда фунта стерлинга. Днешните решения на напълно съвпаднаха с очакванията на анализаторите.

Сигналите за възможно предстоящо в скоро време вдигане на лихвените ставки провокира рязко засилване на британската лира спрямо останалите основни валути. Паундът нараства с 0,6% към нов двуседмичен връх от 1,2363 долара, задълбочавайки вчерашното си поскъпване от около 1%, което беше факт след края на заседанието на Федералния резерв.

В същото време еврото се понижава с 0,59% обратно към неговото седмично дъно от 0,8665 британски лири, достигнато в сряда, след като в началото на днешната търговия единната валута поскъпна за кратко до 0,8758 нивата в резултат на изборните резултати в Холандия.

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

В същото време потвърдено за пореден път, че при необходимост банката ще продължи да бъде активна на валутните пазари заради все още "надценения" швейцарски франк. Отрицателните лихвени ставки и желанието на банката да интервенира на валутните пазари имат за цел да направят инвестициите в швейцарски франкове по-малко привлекателни, като по този начин бъде отслабен натискът върху местната валута, пише bnr.bg.

Банката остави без промяна своите прогнози за растеж на БВП на Швейцария с 1,5% през тази година, но повиши слабо очакванията си за инфлацията в страната.

След днешното заседание на ШЦБ швейцарският франк парира сутрешния си спад спрямо еврото и продължава да поскъпва спрямо долара. Еврото се понижи от часови връх около 1,0746 франка обратно към вчерашно дъно за настоящата седмица около 1,0702 нивото. В същото време доларът се понижава към 4-седмично дъно от 0,9978 швейцарски франка благодарение най-вече на общата слабост на зелените пари спрямо останалите основни валути, която е факт след вчерашното заседание на Фед.