Британският паунд рязко нарасна в петък, след като министри от правителството на Великобритания разкриха, че забавянето на официалната дата на Brexit изглежда все по-вероятно, пише CNBC.

Ключовите законодатели смятат, че забавянето на датата на напускане е вероятно, поради "натрупването на поне 6 основни законопроекта, които трябва да бъдат приети, преди Великобритания да напусне Европейския съюз", според британския вестник Evening Standard.

Паундът може да се повиши значително, ако Брекзит мине добре

Паундът може да се повиши значително, ако Брекзит мине добре

Положителна прогноза

"Законодателният график сега е наистина много напрегнат. Разбира се, тъй като имаше поражение във вторник и отне известно време, преди то да бъде разрешено, е трудно да се види как можем да прокараме цялото законодателство до 29 март", казва британски министър пред вестника.

Новината изстреля британския паунд, който се повиши с 0.8%, достигайки от 1.272 до 1.284 спрямо долара в търговията преди обед. Спрямо еврото той поскъпна с 0.5% до 89.80 пенса.

Πayндът пpeживявa дocтa динaмичeн дeн, cĸaчaйĸи дo нaй-виcoĸитe нивa oт ноeмвpи

Πayндът пpeживявa дocтa динaмичeн дeн, cĸaчaйĸи дo нaй-виcoĸитe нивa oт ноeмвpи

Британската валута нарасна до най-високата си стойност от ноември, но впоследствие изтри някои от тези печалби, след като правителството изключи възможността за отлагане на напускането.

Премиерът Тереза Мей изключва отлагането на Brexit, заяви пред репортери нейната говорителка Алисън Донъли. "Правителствената политика е, че това не е нещо, което ще направим", посочва Донъли, цитирана от Bloomberg.

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Британската валута може да се срине с над 10%

Правителството ще гарантира, че законодателството, необходимо за оттеглянето от ЕС, ще бъде прието навреме за британското напускане на 29 март, уверява говорителката на Даунинг Стрийт 10.

Потенциалното отлагане на напускането намалява шансовете за Brexit без сделка - възможност, която плаши пазарите през последните месеци. Всяко забавяне на датата трябва да бъде одобрено от лидерите на останалите 27 държави от ЕС.