Британският паунд може да падне с повече от 10%, ако не бъде постигната сделка за предстоящия през март 2019 г. Brexit.

"В случай, че няма сделка за Brexit, стерлингът вероятно ще претърпи брутална разпродажба, като паундът потенциално ще загуби над 10% от стойността си", предвижда в изследователска бележка Майкъл Браун, старши анализатор в международната компания за разплащания Caxton.

Британската валута вече се понижи с около 16% спрямо щатския долар след референдума за Brexit в средата на 2016 г. След допитването валутата спадна от 1.50 долара за паунд, до 1.18 долара за паунд. После леко се повиши и в момента се търгува около 1.26 долара, пише Yahoo Finance UK.

Паундът падна до най-ниското си ниво от юни 2017-а заради опасения покрай вота за "Брекзит"

Паундът падна до най-ниското си ниво от юни 2017-а заради опасения покрай вота за "Брекзит"

Според слухове гласуването може да не се състои във вторник

В същия период стерлингът спадна рязко и спрямо еврото, достигайки от около 1.31 евро за паунд до 1.08 евро през 2017 г. Сега той е на ниво от 1.11 евро.

"Ако погледнем напред към 2019 г., има няколко положителни сценария за стерлинга, като паундът ще остане нестабилен и ще бъде задвижван от заглавията, свързани с Brexit", смята Браун.

"Най-добрият сценарий за паунда би бил организираният, мек Brexit, комбиниран с промяна в пазарното мислене, за да се включи цената от повишаването на лихвите от Bank of England през следващата година. Това може да донесе 3% до 4% повишаване на стерлинга, въпреки че подобен резултат изглежда малко вероятен в момента", казва експертът.

Рязък спад на паунда след оставките на двама министри на Острова

Рязък спад на паунда след оставките на двама министри на Острова

Рискът от хаотичен Brexit води до все по-големи колебания в британската валута

Браун е поредният анализатор, който отбелязва огромните рискове за валутата, а ограниченото покачване може да се случи, ако британският парламент одобри сделката за Brexit, договорена от премиера Тереза Мей.

"Потенциалът за възход е по-нисък от риска от спад. Ако има твърд Brexit, лесно ще се стигне до връщане към минималните нива (около 1.20 долара)", предвижда Дейвид Чийтъм, главен пазарен анализатор в онлайн брокера XTB.

Но Чийтъм не очаква и напълно апокалиптични сценарии. "Не мисля, че за една нощ паундът ще загуби 30% до 40%", казва той.

Колко може да поскъпне паундът, ако Лондон даде своето "да" по сделката за "Брекзит"

Колко може да поскъпне паундът, ако Лондон даде своето "да" по сделката за "Брекзит"

Мнението на експерти

Спадът на британската валута от 2016 г. досега доведе до скок на инфлацията в Обединеното кралство, което накара Английската централна банка да повиши лихвените проценти в опит да задържи твърде бързото покачване на цените. През 2017 г. темпът на инфлация достигна 3.1%, но след това се понижи до около 2.4%.

Премиерът Мей продължава да настоява британските депутати да подкрепят сделката й с ЕС за Brexit, за се избегне напускане без споразумение, което би било тежък удар за британската икономика. Мей отхвърли възможността за втори референдум по въпроса.