Паундът рязко спадна след като двама британски министри подадоха оставки в знак на протест срещу проектодоговора на премиера Тереза ​​Май за напускане на Европейския съюз.

Първи беше министърът за Brexit Доминик Рааб, който отказа да подкрепи условията на сделката за напускане на ЕС. Час по-късно примера му последва министърът на труда и пенсиите Естер МакВей.

Оставката на Рааб, приета като знак за дълбока несигурност около предстоящия Brexit, подхрани разпродажба на британската валута, която се понижи с 1.8% спрямо долара и с 1.3% спрямо еврото.

Паундът достигна 7-месечно дъно

Паундът достигна 7-месечно дъно

Тереза Мей с ново поражение

"Рааб, който току-що подаде оставка, промени играта. Трудно е да бъдем оптимисти за британския паунд в краткосрочен план. Но също така Тереза ​​Мей оцеля от нещо много по-лошо. Въпросът е дали ще имаме поток от (министерски) оставки, които да последват", каза анализаторът на Nomura Джордан Рочестър, цитиран от Reuters.

Във Великобритания съществуват съмнения относно способността на Мей да си осигури подкрепата на парламента за новия си план и дори да оцелее като лидер, пише Bloomberg.

Тези опасения се отразиха на валутните пазари, където 3-месечните и 6-месечните оценки на очакваната волатилност на британската валута останаха твърди, докато краткосрочните показатели за волатилност се понижиха.

Паундът удари 9-месечно дъно срещу еврото

Паундът удари 9-месечно дъно срещу еврото

Страховете от твърд Brexit растат

Несигурността засегнa и паричните пазари, инвеститорите очакват повишаване на лихвите от Английската централна банка през следващата година.

Случващото се през седмицата доведе до сериозни колебания в стойността на британския паунд, като обменният му курс варираше с около 12% годишно на дневна база, 2 пъти повече от края на октомври.

Оставките заплашват да провалят сделката за Brexit, която премиерът Тереза ​​Май трудно договори с Европейския съюз. Инвеститорите са силно притеснени, че Великобритания може да напусне ЕС без сделка, което ще доведе до нови търговски бариери, прекъсване на веригите за доставки на храни, лекарства и различни стоки и шок за цялата икономика.

Великобритания се нуждае от търговски сделки със 7 Америки, за да компенсира Brexit

Великобритания се нуждае от търговски сделки със 7 Америки, за да компенсира Brexit

Загубите от напускането изглеждат все по-големи

"Рискът от много хаотичен Brexit се увеличава, когато говорим", казва Джон Райт, ръководител на стратегическия отдел за Великобритания в UBS.

Хаотично излизане от ЕС "би довело до мащабни разрушения в производството и услугите" и тежки последици за пазара, предупреди Международният валутен фонд в нов доклад, цитиран от CNN Business.

"Внезапна промяна в предпочитанията на инвеститорите към британските активи може да доведе до рязък спад в цените на активите и да нанесе удар върху потребителското и бизнес доверие", твърдят от МВФ.

В дългосрочен план фондът каза, че икономиката на Великобритания ще бъде от 5% до 8% по-малка при липса на сделка, отколкото ако страната беше останала в ЕС.