Великобритания се нуждае от изключително амбициозна търговска политика - еквивалентна на сделките със 7 икономики с големината на САЩ, за да компенсира изцяло все по-вероятния Brexit без сделка, според Bloomberg Economics.

Споразумение за свободна търговия със САЩ ще компенсира само малка част от разходите за напускане на Европейския съюз без никаква сделка, а дори да бъде постигнато споразумение с ЕС, то ще покрие само половината от разходите.

Дори сключването на допълнителни сделки с Индия, Китай, Австралия и Нова Зеландия - често изброявани като потенциална цел - няма да бъдат достатъчно, за да компенсира икономическите загуби от напускането на единния европейски пазар, твърдят експертите на Bloomberg.

Членството в ЕС остава най-изгодната търговска сделка за Великобритания

Членството в ЕС остава най-изгодната търговска сделка за Великобритания

Те достигат до този извод, използвайки специален модел, който изследва търговските потоци между Великобритания и 60 държави.

"Ако Обединеното кралство реши да избере чисто напускане, то ще трябва да приеме много амбициозна търговска политика, за да компенсира загубата на членството си в ЕС", казва икономистът Дан Хенсън в проучването "Предизвикателството на свободната търговия след Brexit - Намерете Северни Америки".

Анализът подчертава един от въпросите, свързани с това дали да има, или да няма сделка за Brexit, докато британският премиер Тереза Май се опитва да постигне споразумение преди крайния срок през ноември и да се справи със сериозната опозиция в нейното правителство.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

Водената от нея Консервативна партия провежда годишната си конференция тази седмица, като основната тема е Brexit, като има очаквания бившият външен министър Борис Джонсън да поиска да стане лидер на партията и министър-председател.

Рисковете от икономическа катастрофа, ако не бъде постигната сделка, вече се проявяват. Големите автомобилни компании предупредиха, че могат да спрат производство на Острова, заради новия митнически режим след напускането на ЕС.

Toyota обяви, че ще губи по 78 млн. долара седмично при временно спиране на завода в Англия. Най-големият британски производител Jaguar Land Rover предупреди, че Brexit без сделка ще засегне цялата автомобилна индустрия, предвиждайки загуби на множество работни места.

Миналия месец BMW обяви, че ще предложи 4-седмично прекъсване за планов ремонт в своята фабрика в Оксфорд от 1 април - датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС.