При всеки от 4-те сценария на британското правителство за Brexit, включително сделка по поръчка, Великобритания ще стане по-беднa, а данъкоплатците ще плащат стотици милиони паунда на седмица.

До такива заключения стига изследване на мозъчния тръст Global Future, изготвено от Джонатан Портис, професор по икономика и обществена политика в лондонския King's College.

Проучването установява, че предпочитаният от правителството вариант - сделка по поръчка - ще струва на държавните финанси около 40 млрд. паунда годишно.

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

При всяко положение растежът на икономиката ще пострада

Дори най-твърдите поддръжници на Brexit на Острова се страхуват, че напускането на Европейския съюз ще дойде на "твърде висока цена", пише британският вестник Guardian.

Премиерът Тереза Мей е под все по-голям натиск да се съгласи на отстъпки, за да бъде избегнат "твърд" Brexit и Великобритания да остане извън общия пазар на ЕС.

Изследването се основава на проучванията на британското правителство при 3 различни сценария за Brexit, както и при четвъртия вариант - сделка по поръчка. Използвани са данни от официални оценки, както и детайли, разкрити от самата Тереза Мей.

Великобритания остава без храна, ако не постигне сделка за Brexit

Великобритания остава без храна, ако не постигне сделка за Brexit

Страната е заплашена от незапомнена хранителна криза

При сделка по поръчка разходите за нетарифни бариери ще се увеличат с 23 млрд. паунда. Другите разходи - включително митническите бариери, разходите по развода между Лондон и Брюксел и текущите вноски - ще струват още 38 млрд. паунда, докато ограниченията за свободно движение ще навредят на британската икономика с 6 млрд. паунда.

Сделка по поръчка обаче може да донесе и допълнителни 27 млрд. паунда в британската хазна, от митническите приходи и спестеното от вноски в бюджета на ЕС. Общата цена на сделката ще бъде 40 млрд. паунда годишно до 2033-34 г., или 615 млн. паунда на седмица според днешните цени.

При всеки от 4-те варианта Великобритания ще разполага с по-малко пари за обществени услуги в дългосрочен план. При т.нар. норвежка опция бюджетът ще има 262 млн. паунда по-малко на седмица, при канадския модел сумата ще бъде 877 млн. паунда, а при липса на сделка парите ще спадат с 1.25 млрд. паунда на седмица.

Лондон губи солидни суми при всеки от сценариите за Brexit

Лондон губи солидни суми при всеки от сценариите за Brexit

Парите за здравеопазване ще спаднат с 22% , ако бъде сключена сделка по поръчка, и ще намалеят с 9%, 31% и 44% при всеки от останалите варианти.

По-голямата част от интервюираните 2000 души, смятат, че всяка от 4-те възможни сделки - по поръчка, оставане в Европейското икономическо пространство, сключване на споразумение за свободна търговия и непостигане на сделка (ще се търгува по правилата на Световната търговска организация) - е лоша.

72% от хората, гласували за Brexit, смятат, че 615 млн. паунда на седмица са твърде висока цена, която Лондон да плати за сделката по поръчка; 78% от подкрепилите Brexit отчитат, че положението е по-лошо, отколкото са предполагали, гласувайки в референдума на ЕС.

Brexit без сделка - дефицит в бюджета $111 милиарда

Brexit без сделка - дефицит в бюджета $111 милиарда

Предстоят преговори за търговските отношения на Лондон с ЕС

Ако бъдат принудени да избират между 4-те описани сценария, над половината от анкетираните (51%) предпочитат сделка в норвежки стил, която има най-малко въздействие върху публичните финанси и търговията, както и най-малък допълнителен контрол на имиграцията.

Гласувалите за Brexit също предпочитат този вариант, макар че голяма част от тях подкрепят сделка по поръчка.

"Ако искаме да решим какъв вид Brexit искаме, минималното, от което се нуждаем, е меню с цени. Това, което сме подготвили, представя настоящите най-добри очаквания на правителството. От нас зависи да решим коя от тези цени си струва да бъде платена", смята съставителят на доклада проф. Портис.