Великобритания ще плати 37.1 млрд. паунда (41.1 млрд. евро) при напускането си на Европейския съюз. Сумата е изчислена от бюджетния регулатор на британското правителство - Службата за бюджетна отговорност и се очаква да регламентира "развода" между Лондон и Брюксел.

Цифрата вече е публикувана в приложение, придружаващо основните финансови прогнози към пролетното изявление на финансовия министър Филип Хамънд. Тя е "почти по средата" на диапазона, обявен от британското правителство, а по-голямата част от сумата (около 75%) ще бъде платена до 2022 г.

Администрацията на премиера Тереза ​​Май заяви през декември, че Великобритания ще плати на Европейския съюз между 35 млрд. паунда и 39 млрд. паунда след Brexit, но крайната сума може да се промени в зависимост от вида споразумение, което Обединеното кралство успее да договори с ЕС.

Брюксел все още не е определил финалния размер на сметката, но е поискал поне 60 млрд. евро. Представители на европейските институции отдавна казаха, че всяка финална цифра ще бъде прикрита, за да помогне на британското правителство да прокара непопулярното споразумение сред скептичните избиратели.