Brexit ще доведе до безпрецедентен недостиг на храна във Великобритания, ако страната напусне Европейския съюз без споразумение. Това предупреди Майк Куп, шеф на втората най-голяма хранителна верига на Острова - Sainsbury's.

"Затварянето на границите за няколко дни и ограничаване на свободното движение на храни ще доведе до хранителна криза, каквато не сме преживявали. Немислимо е да не се намери решение (на проблема)", заяви Куп пред Bloomberg.

Почти половината от храната, консумирана във Великобритания, се внася. Търговските бариери биха били особено вредни за британските търговци на пресни храни на дребно, които разчитат главно на безпрепятственото движение на малотрайни стоки в рамките на ЕС.

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Домакинствата ще трябва да плащат с до 500 паунда повече

През 2016 г. Обединеното кралство е внесло месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци на стойност 22.4 млрд. паунда, според данните на британските власти.

Напрежението между Лондон и Брюксел расте, а преговорите изглеждат все по-сложни и безрезултатни. Британският премиер Тереза Мей категорично отхвърли проектодоговора за Brexit, публикуван от ЕС, с думите, че никой в нейната позиция не би се съгласил с него. Властите на Острова искат преходен период, но срещат категоричния отказ на европейските институции.

Испански домати

Служителите в Дувър, най-натовареното пристанище във Великобритания, смятат, че 2 допълнителни минути за преминаване на камионите през митницата ще доведат до 27-километрови опашки. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск предупреди, че безпрепятствената търговия с Обединеното кралство ще бъде невъзможна, ако страната излезе от митническия съюз.

Brexit нанася сериозен удар на хранителната индустрия на Острова

Brexit нанася сериозен удар на хранителната индустрия на Острова

Несигурността кара все повече европейци да напуснат Великобритания

"В момента товарим домати на камиони в Южна Испания, те пътуват в продължение на 24 часа и пристигат директно в нашите дистрибуторски центрове без никакви пречки. Всичко, което поставя бариера в този поток, ще увеличи разходите и ще намали свежестта (на продуктите)", обясни Куп, чиято компания изостава единствено от Tesco в продажбите на храни във Великобритания.

Според бившия британски премиер Джон Мейджър вероятността Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка се увеличава поради намерението на Мей да се оттегли от митническия съюз и общия пазар.

Мей ще произнесе реч в петък, в която да разкрие визията си за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. Властите в Лондон се стремят да напуснат общия пазар на ЕС и митническия съюз, за да може да контролират собствените си закони, да ограничат имиграцията и да имат свободата да подписват нови търговски споразумения с други държави.

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Недостигът на работници вече е факт в някои сектори