Великобритания има проблем: британците искат по-малко имигранти, но икономиката отчаяно се нуждае от повече.

След гласуването на референдума за излизане от Европейския съюз правителството търси начин как да намали броя на имигрантите от Съюза след напускането на блока през март 2019 г. Страната планира да въведе по-строги правила за допускане на имигранти - въпреки предупрежденията, че има нужда от работниците от ЕС, които да берат реколтата, да строят домове - или следващия си стартъп, разказва CNN.

Рисковете са особено видими в областта на здравеопазването. Националната здравна служба казва, че има около 11 000 незаети работни места за медицински сестри в Англия и още около 6 000 в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Системата е изправена пред, по думите на британския Червен кръст, "хуманитарна криза". И вече разчита на около 33 000 медицински сестри от ЕС. "Има изключителен проблем с намирането на кадри, а Brexit прави ситуацията още по-лоша", казва Джоуси Ървин, директор по заетостта в Royal College of Nursing, в който се обучават медицински сестри.

Недостигът на работници е факт в множество сектори - от земеделието до образованието, като минава през всички нива на квалификация - няма нито достатъчно берачи на плодове, нито достатъчно доктори.

Политическото желание броят на имигрантите от ЕС да бъде намален може да бъде проследен до 2004 г., когато Великобритания отвори границите си за работници от осем източни страни. Властите очакваха между 5 000 и 13 000 души от тези държави, но вместо това през първата година броят им достигна 177 000.

Критиците твърдят, че увеличената имиграция променя същността на местните общности и подбива заплатите на британските работници. И тези аргументи се приемат от гласоподавателите. Според проучване на Ipsos Mori имиграцията е била най-важният въпрос при гласуването на референдума за Brexit.

Какво работят и колко печелят българите във Великобритания?

Какво работят и колко печелят българите във Великобритания?

Говорят цифрите

"Правителството поставя политиката над икономиката, която е опасна игра", казва Хедър Ролф, изследовател в Националния институт по икономически и социални изследвания.

Бюрото за фискалната дисциплина, британски регулатор, казва, че 80 000 по-малко имигранти годишно ще намали икономическия растеж с 0.2 пункта.

Работодателските организации заедно със синдикатите многократно настояваха правителството да предприеме по-умерена позиция. Но премиерът Тереза Мей не показва с нищо, че ще се съобрази.