Една четвърт от българите и румънците във Великобритания са самоосигуряващи се, като над 40% от тях са заети в строителството, хотелиерството и ресторантьорството. Това показват данните от последния доклад за емигрантите на Националния статистически офис в Обединеното кралство.

Любопитното е, че много по-голям процент от балканците на Острова са самоосигуряващи се в сравнение със средния британец. Данните сочат 25 на сто при българите и румънците и 14% при местното население.

Не е малък и процентът на нашенците, които са ангажирани във един от най-добре развитите сектори във Великобритания - този на финансовите услуги.

"Около 18% от българите работят във банковия и финансовия сектор", посочват в своя публикация от Guardian на база на статистическите изчисления.

"Концентрацията в нискоквалифицираните работни места (бел.ред. - на българи и румънци) се отразява на средните нива на заплатите", посочват от медията.

Според националната статистика нашенците печелят по средно 8,33 паунда на час при средно 11,30 паунда на час за британците.

В докладът се посочва още, че броят на румънците и българите напуснали Обединеното кралство се е увеличил с близо 80% от 230 хиляди през 2014 година до 413 хиляди през миналата.

Също такъв процент от гражданите на двете страни, останали на Острова и в работоспособна възраст, са наети, а безработните са 11 500 души.